Nyheter

Knarkbrott fyller svenska kåkar

Domen mot  Eldkvarn-sångaren Plura Jonsson, som dömdes till tre månaders fängelse för innehav av 3,6 gram kokain, aktualiserar frågan om hur länge till de svenska fängelserna ska fyllas med interner som avtjänar straff för narkotikabrott?

1995 var huvudbrottet för runt 8 procent av de intagna knarkbrott. På den tiden fanns det fyra brottskategorier som var större. Nu däremot, utgör narkotikabrottslingarna den i särklass största. Under en tidsperiod på sex år, ökade narkotikabrottskategorin på våra anstalter med 32% och nu sitter flera för knarkbrott än tillgrepps- eller våldsbrottslighet.

 

 

Förra året presenterade Kriminalvårdsstyrelsen en lista som hade dessa brott i topp:

Narkotikabrott/smuggling 23,6
Våldsbrott 18,0
Tillgreppsbrott 14,0
Rattfylleri 11,1

Det finns många som ifrågasätter den här utvecklingen. Några av dem har startat ”Free Plura”-grupper på Facebook, där de säljer t-shirts till stöd för Plura. En av dessa tillskyndare är Johannes Forssberg, som tidvis är ledarskribent på Expressen. Han menar att knarktillgången snarare ökat på senare tid, trots att staten hela tiden ”höjer insatserna”.
– Man ska sluta att ge sig på sådana som Plura och jaga ringa narkotikabrott. Det är väldigt svårt att se vilken nytta det skulle vara  för honom och för samhället att skicka honom i fängelse, säger Johannes.

Han tycker också att det är sorgligt att andelen knarkdömda har ökat så kraftigt.
– Vad vinner man på att ständigt låsa in fler människor med missbruk och lägga fler miljarder på problem som inte minskar? Under samma period har vården snarast försämrats.
Johannes Forssbergs lösning på problemet är att avkriminalisera missbrukare och istället ge dem bra vård. Det är sjukt  att knarkstraffen är hårdare än dem för grov misshandel, menar Forssberg. Polisen bör i stället satsa sina resurser på att bekämpa dem som styr över droghandeln.

Länkar:

Ska vi fylla kåken med knarkare?

Plura dömd till tre månaders fängelse

Facebooksidan med Free Plura-gruppen
(Konto på Fejan krävs)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.