Nyheter

Knarkkrigets dinosaurier trillar av pinn

Gabriel Nahas dog den 28 juni, han var en känd motståndare till cannabis och bland knarkkrigare betraktad som en hjälte.
Han skrev flera böcker om drogen och det sägs att gateway-teorin är hans verk. Han påstod felaktigt att cannabis orsakar cancer, infertilitet och skador på hjärnan.

Denna motståndare av en ört anklagades inte sällan för brister i sin vetenskapliga åskådning. Lester Grinspoon skrev om honom redan 1973 i NEJM och då lät det så här:

”psychopharmacologic McCarthyism,” ”half-truths,” ”innuendo” and ”unverifiable assertions”

I en annan vetenskaplig tidskrift, The Journal of the American Medical Association, har han beskyllts för att plocka russinen ur kakan och utelämna viktiga fakta.

Nahas var kompis med Nancy ”No” Reagan, Nils Bejerot och Jonas Hartelius. Den senare är en aktiv s k narkotikaexpert som häromdagen mindes sin gamle förebild i en minneskrönika i propagandaorganet Drugnews.
Det fina är att i Sverige behövs inte ens en adekvat utbildning för att bli knarkolog. Hartelius är ett skrämmande exempel. Han har styrt Carnegie Institutet som årligen delar ut pengar till narkotikapoliser och Pelle Olsson. Han har så klart kopplingar till Svenska Narkotikapolisföreningen och (stollarna) Riksförbundet Narkotikafritt Sverige.
Det är nästan så att man inte kan tro det men denna man är ett flitigt anlitat expertvittne i svenska domstolar. Åt rättsväsendet bedömer han drogers farlighet och är t o m delaktig i utformandet av åklagarmyndighetens arbetsdokument för straffyrkanden vid narkotikabrott.

Vi skriver inte om Hartelius kamp eller Nahas död av skadeglädje. Vad det handlar om är att knarkkrigets dinosaurier håller på att gå ur tiden men inte tillräckligt snabbt. Nils Bejerot var inte vetenskaplig! Men hans ideologi lever tyvärr kvar i allra högsta grad och knakrigarna vurmar för den.
Allt detta måste rensas ut om vi ska kunna bedriva en humanistisk och vetenskaplig beroendevård samt hantera narkotikaproblematiken på ett realistisk vis.

Länkar:

Flashbackinlägg om Hartelius

Dr. Gabriel G. Nahas, Marijuana Opponent, Dies at 92

Pot Foe Gabriel Nahas Is Dead

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.