Nyheter

Köpenhamn: Förslag om legaliserad cannabisförsäljning

Äntligen har de danska byråkraterna levererat. En plan har tagits fram för legaliserad cannabisförsäljning i speciella butiker eller ”hampemarknader” som det kan komma att kallas. Som vi tidigare skrivit om så har den politiska majoriteten i danska huvudstaden en liberal syn på cannabislegalisering pga det maffiakrig som den organiserade brottsligheten hållit på med de senaste åren.

Innan sommaren så initierades en utredning i stadshuset vars uppgift var att utreda om/hur en eventuell legalisering kan genomföras. Enligt Politiken.dk är utredning klar och förslaget är 40 hampemarknader som likt svenska systembolagets affärer ska vara strikt reglerade men istället för alkohol saluföra hasch och cannabis. I butikerna ska kompetent och hälsomedveten personal hjälpa kunder. Meningen är inte att skapa caféer likt den holländska varianten då det kan leda till legaliserade missbruksmiljöer.

 

 

Tanken är alltså att stävja den organiserade brottsligheten och en vision som utredningen sätter är att butikerna i Köpenhamn ska ta över två tredjedelar av den illegala haschmarknaden som idag beräknas uppgå till ca 1 miljard danska kronor. Utredningen räknar med att 40 butiker kommer att omsätta ca 700 miljoner kronor och att det skulle innebära upp till en halv miljard i förtjänst.

Med på det politiska tåget är Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten och de radikale. Partierna är inte helt överens om hur försöket kan komma att utformas. Från Socialdemokraterna kommer det förslag om att endast tillåta Köpenhamnare som kunder i butikerna.

Förslaget finns nu bara på ritbordet och det är långt ifrån klart. Den borgerliga regeringen är tydligt anti när det gäller ”afkriminalisering af hashhandel”. Men tänk er om stadshuset i Stockholm pratade om hasch så här pragmatiskt.

De flesta i Sverige verkar inte vilja förstå att samhällsproblemet med den växande organiserade brottsligheten som rånar pengadepåer med helikoptrar faktiskt tjänar sin brödföda samt marmelad på narkotikamarknaden. Populistiska makthavare kastar pengar på polisen för att bekämpa symptomen. Krävs det danska gener för att inse detta?

Godmorgen Torgny? 😉

Länkar:

Model klar for fri hash i København

Dekriminalisering av cannabis och Coffee shops i Köpenhamn?

Dansk tankesmedja: Legalisera hasch!

Fri hash i København

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.