Nyheter

Kriget i Kalifornien

The Compassionate Use Act of 1996 var det lagförslag som legaliserade medicinskt bruk av cannabis i Kalifornien. I omröstningen för lagförslaget röstade 56 % av valdeltagarna för legaliseringen. Sex år senare kom även lagen senate bill 420 som skulle förtydliga reglerna och skydda patienterna. Sb 420 fastställde bla att patienter fick inneha ett halvt pound cannabis (ca två hg) och sex mogna plantor. Lagens namn med siffrorna 420 har roat många och även sagts vara ursprunget till uttrycket för dagens första joint (kl 16:20) vilket inte stämmer då det uttrycket kan spåras tillbaka till sjuttiotalet.

I och med lagändringarna uppstod det en hel bransch som sålde tillbehör och cannabis till patienter, ett krav för att få köpa legalt är ett recept från en doktor. De företag som säljer medicinsk cannabis kallas på engelska för marijuana dispensaries och har hela tiden verkat i en juridisk gråzon. Då den legala statusen varit oklar så har inte branschen beskattats men tidigare i år så uttalade det statliga skatteverket i Kalifornien att det här snart kan komma att ändras. Tillverkarna och försäljarna ska beskattas som vanliga affärsidkare. På sidan LetUsPayTaxes.com uttrycker odlare och distributörer av cannabis en önskan om att få betala skatt. Det här borde passa guvernör Arnold som för tillfället brottas med ett kraftigt underskott i statsbudgeten.

 

Kaliforniens liberala syn på cannabis har spridit sig som ringar på vattnet och idag har 14 stater i USA helt eller delvis legaliserat det medicinska bruket. Det här är något som den federala regeringen och Bush inte gillar. På federal nivå har man länge och ihärdigt vägrat att erkänna cannabisplantans medicinska egenskaper vilket lett till att aktivistorganisationen ASA tidigare år lämnade in en stämnignsansökan mot Amerikanska hälsomyndigheten.

Den federala narkotikapolisen DEA (Drug Enforcement Administration) är regeringens armé i kriget mot droger. Med hårda nypor och brutala tag bekämpar man den ”onda” legaliseringsrörelsen. I juli inleddes så offensiven mot Kaliforniens cannabisindustri och patienter. Till en början hotades fastighetsägare som hyrde ut lokaler till cannabisförsäljare. Fastighetsägarna fick brevledes veta att deras egendom kan beslagtas pga olagliga aktiviteter. DEA hänvisade i brevet till federala lagar som gäller hela USA trots att försäljningen av medicinsk cannabis måste anses som laglig enligt Kaliforniska lagar. Många försäljningsställen sades upp av sina hyresvärdar som blivit rejält skrämda av DEA. De butiker som trots hoten lyckades hålla öppet fick så i månadsskiftet juli/aug besök av SWAT-poliser med tunga vapen. Många affärsidkare samt patienter greps. DEA tog dessutom flera egendomar i beslag.

Den federala regeringens respektlösa hantering av frågan och attacken mot den semilegala industrin har väckt stor ilska bland medborgarna. Den kaliforniske politikern Dennis Zine som även är före detta polis har tillsammans med flera kollegor skrivit ett öppet brev till DEA där de kräver att tillslagen mot statens marijuana dispensaries måste upphöra. Zine har i media sagt att valresultatet från 1996 måste respekteras och han har även kallat DEA för översittare. Konflikten mellan Kalifornien och det federala USA är problematisk. Staters rätt till självbestämmande är i USA en självklarhet. Kaliforniens politiker känner att väljarna redan valt vägen med medicinsk marijuana vilket den federala regeringen inte respekterar.

[tags]cannabis, hasch, marijuana, kalifornien, Dennis Zine, DEA, letuspaytaxes, 420[/tags]

One Reply to “Kriget i Kalifornien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.