Nyheter

Legal cannabis på Söderhavsöar?

Ön Saipan i ögruppen Nordmarianerna blev i förra veckan det första amerikanska territoriet i Stilla havs-regionen att i sitt parlament anta en lag som gör cannabis till en laglig drog.
Inga försök att stoppa förslaget gjordes, trots att USA varnat för att de skulle dra in ett bistånd på 10 miljoner dollars till öarna i händelse av att cannabislegaliseringen genomfördes.
Trots att lagförslaget kommit så här långt, är det dock tveksamt om det verkligen blir till lag, eller om det stoppas dessförinnan.

 

Hotet om de indragna USA-pengarna samt en halvljummen inställning hos fem av nio senatorer inför visionen att förvandla öarna till ett slags turistparadis för kapitalstarka amerikanska marijuanarökare,  gör det tveksamt om förslaget kommer att bli till lag.
Senatorerna
som har legaliseringsförslagets slutgiltiga öde i sina händer, har dessutom fått en rekommendation från en s k House committee att stoppa förslaget, vilket ytterligare försämrar chanserna för denna revolutionerande lag att bli verklighet.

Det faktum att legaliseringsförslaget gått genom parlamentet, är förstås glada nyheter för bl a Julian Crawford från Mana-regionen på Nya Zealand. Han kandiderar för Aotearoa Legalise Cannabis Party (ALCP) och välkomnar cannabisens intåg i Stilla havs-regionen.
-Legaliseringen av cannabis i Nordmarianerna kommer att ge turismen i regionen en kraftig ökning och också underminera vinsterna för aktörerna på den svarta cannabismarknaden, säger han.

Julian Crawford hoppas och tror att övriga Stilla havsöar kommer att s a s hoppa på cannabiståget när de väl sett vilken gynnsam effekt legaliseringen har fått på de ekonomiska och sociala förhållandena i Marianerna.

-Jag tycker att en ”förbudsfri zon” borde etableras i Stilla havet, likväl som en kärnvapenfri sådan, fortsätter Julian Crawford. Nya Zealand skulle kunna spela en central roll vid tillkomsten av en sådan zon.

 


 

cannabis, Crawford, nz

Länkar:

Cannabis Legalisation Bill Gets Approval in Pacific Island

Senators likely to kill pot bill

First US Territory to Look at Legalizing Cannabis

Julian Crawford (politisk presentation)

Aotearoa Legalise Cannabis Party

Saipan (Wikipedia)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.