Nyheter

Legalisera? Avkriminalisera? Dekriminalisera?

Missa inte föreläsningen med Dolf Tops, lektor vid Lunds Universitet, från årets seminarium arrangerat av Svenska Brukarföreningen!
Under rubriken ”Hur hamnade vi i urinträsket?” presenterar han på ett föredömligt sätt vad som är fel med vår narkotikapolitik.

Problemet är att Sverige under 70 och 80-talet gick längst av alla i kampen mot narkotikan. Vi införde t o m et förbud mot konsumtion av narkotika. Detta strider mot FN:s rekommendationer som idag säger att konsumenterna inte ska straffas även om lagen säger så.

Anledningen är att polis då felprioriterar och lägger fokus på användare istället för säljare. Dessutom så lyckades knarkkrigarna lobba igenom maxstraffet fängelse för en joint i början på 90-talet och det är därför polisen trakasserar vanliga människor med urin- och blodprov.

Cannabis.se får ständigt massa mail som frågar hur man ska betrakta andra droger än cannabis. Ska även heroin legaliseras? Sen har vi visionärerna som vill legalisera cannabis med hjälp av namninsamlingar osv.
Men den rätta änden att börja i är att få bort det där kontraproduktiva och skadliga konsumtionsförbudet som inget annat modernt land har. Det är en sådan här grej som kan ena meningsmotståndarna, som belackare så gärna vill klumpa ihop till ”drogliberalerna”.

Det är dags för en lagändring av Narkotikastrafflag (1968:64) och då specifikt 1 § 6 som lyder” innehar, brukar eller tar annan befattning med narkotika”. Den extrema lagtexten”brukar eller tar annan befattning med narkotika”  måste helt enkelt bort så att Polisen tvingas tänka om!

Föräldraföreningen Mot Narkotika (FMN) som snarare borde kallas för Fascistföreningen Mot Narkotika förekommer i Dolfs föreläsning för att illustrera kulturfientligheten knarkkrigare står för.

Han beskriver hur Konsum på 80-talet började sälja Hashed Sweet Potatoes men efter påtryckningar från FMN drog tillbaka produkten då namnet kunde associeras med ordet hasch.

Läsvärt om konsumtionsförbudet:

Förbudet mot eget bruk av narkotika – skadlig symbolpolitik eller fungerande lagstiftning?

Ola-fallet: Forskare sågar lagstiftningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.