Nyheter

Linköpings studenter cannabisvänliga

Enligt en undersökning som genomfördes senhösten 2013 (i form av ett examensarbete), har drygt varannan manlig student och fler än en fjärdedel av alla de kvinnliga på Linköpings universitet provat cannabis. Dessutom har de tillfrågande en allmänt accepterande syn på cannabis, som de jämställer med tobak och alkohol.
Många blev överraskade av det stora antalet cannabisbrukare vid universitetet.

Den nyblivna folkhälsoexperten Camilla Meijer skickade ut inbjudningar till enkäten till knappt 3000 studenter via e-post. Av de c:a 1000 studenter som svarade, uppgav närmare 30% av de manliga försökspersonerna att de rökt cannabis under det senaste året, medan dryga 10% av de kvinnliga studenterna gjort detsamma.

Väldigt förvånad
-Jag blev väldigt förvånad över att siffrorna var såpass höga, säger Camilla Meijer, som gjort research på den aktuella cannabiskonsumtionen i Sverige och funnit att snittet där låg betydligt under det hennes undersökning visade.
Lika förvånad blev hon över den öppna och accepterande attityd gentemot cannabis som förmedlades i undersökningen.
-Det verkar som om de flesta likställer cannabis med alkohol och tobak, säger hon.

Öppen inställning
På Studenthälsan (som är samarbetspartners i den här undersökningen, liksom Folkhälsocentrum och Länsstyrelsen i Östergötland) verkar man dock inte ta alltför seriöst på den här frågan att döma av minspelet och den humoristiska glimten i ögat på dess talesman Jonas Blom då han tillfrågas om cannabiskonsumtionen på universitetet.  

Siffrorna överraskande höga
-Vi har ju känt till att det [cannabis] är mest utbrett, säger han men tillstår att siffrorna är överraskande höga och lovar att ”…lyfta fram och fokusera mer på frågan framgent. Absolut!”.

Vad han nu menar med det.

Länkar:

Över 50% av männen på linköpings universitet har testat cannabis [TV4 lokala nyheter]

Den 29 mars kommer Ted Goldberg till Linköpings Universitet och Utrikespolitiska föreningen där han håller en föreläsning på temat ”Legalizing Cannabis?”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.