Nyheter

Lovande dansk medicinsk cannabisdebatt

Idag debatterade Folketinget om ett lagförslag som handlar om att tillåta ett treårigt försök där läkare kan skriva ut medicinalväxten till behövande danskar. Beslut i frågan tas nästa år, efter det att ämnet behandlats i ytterligare två debatter.
För ovanlighetens skull i sådana här sammanhang segrade idag förnuftet i denna politiska kraftmätning, såtillvida att en knapp majoritet av Folketingets ledamöter visade sig vara positivt inställd till att införa medicinsk cannabis i Danmark.

Alternativets förslag
Idag debatterade alltså det danska parlamentet Folketinget ett lagändringsförslag om att införa en treårig försöksperiod då läkare kan skriva ut cannabis för medicinskt bruk. Det är Alternativet, det nyaste partiet i Folketinget, som står för lagförslaget och de har fått uppslutning av samtliga partier i den här frågan utom Venstre, Konservative Folkeparti och Socialdemokraterna, enligt DR

Majoritet för förslaget
Dessa tre partier är alltså mot en legalisering, medan förslagsställaren Alternativet samt Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Socialistisk Folkeparti och Radikale sammanlagt kommer upp i 88 röster, vilket är exakt det antal som behövs för en lagförändring! 

Återremiss
Lagförslaget återremitteras nu tillbaka till utskottet, där det ska redigeras eller eventuellt ersättas av ett nyare förslag med mera konkret utarbetade planer på hur försöket ska utföras. Därefter kommer Folketinget så småningom att rösta om det och om ställningen i det danska parlamentet fortfarande är som i dagsläget, kommer Danmark att under tre år kunna glädjas åt medicinsk cannabis. Utfaller försöket väl, är förstås tanken att permanenta reformen.

DF stöder förslaget
-Sjuka danskar som behöver lindra sin smärta, bör inte tvingas att gå till kriminella för att köpa cannabis! säger Dansk Folkepartis talesperson i hälsofrågor, Liselott Blixt. DF stöder Alternativs förslag att legalisera medicinsk cannabis.

Behövt kriminalisera sig
– Jag har talat med många patienter som har behövt kriminalisera sig för att kunna slappna av, få aptiten tillbaka eller döva sina smärtor, säger Liselott Blixt.
Hon påpekar också att i realiteten använder redan danskarna medicinsk cannabis, oavsett om det är lagligt eller ej.
-Om vi ser på omvärlden så kan vi sluta oss till att det finns flera länder som tillåter patientgrupper att lindra sina sjukdomar med hjälp av cannabis. Jag tycker att vi ska ge våra danska patienter samma möjlighet, avslutar Liselott Blixt.

Kramperna försvinner
En av dem som varit tvungen att begå ”kriminella” handlingar för att kunna självmedicinera mot sin plågsamma MS är förtidspensionerade Jack Mikkelsen, som får våldsamma spasmer av sjukdomen. Kramperna kan hålla i sig dagar i sträck, berättar Jack. Men de försvinner om jag tänder en joint.

Ny forskning övertygar
-Många av de danskar som använt cannabis i medicinskt syfte, rapporterar att behandlingsformen är framgångsrik, och deras erfarenheter backas upp allt oftare genom forskning som visar att cannabis kan användas för medicinska ändamål samt för smärtlindring. Dessutom fungerar cannabis som behandling för många olika åkommor och sjukdomar, skriver Alternativmedlemmarna Carolina Magdalena Maier, Josephine Fock och Rasmus Nordqvist i en kommentarer till lagförslaget.

Reumatikerförbundet positivt
Även det danska Reumatikerförbundet vill gärna se att Folketingspolitikerna seriöst ska diskutera ett förslag till legalisering av medicinsk cannabis. Mette Bryde Lind som är reumatikerförbundets ordförande, påpekar att när cannabisen dessutom köps på en illegal marknad, så det finns en betydande risk att ämnet är orent.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.