Nyheter

Måste cannabisrökning innebära lägre IQ?

Den senaste tiden har media frossat i den forskning från Nya Zeeland som enligt flera uttolkare gör att cannabisrökare blir kroniskt dummare. Många har rubrikerna varit och som alltid vid sådana här tillfällen undrar man varför positiva nyheter om cannabis, och de verksamma cannabinoiderna, sällan eller aldrig får samma uppmärksamhet..?

Enligt en notis på Encod.org så var testpersonerna påverkade under det sista IQ-testet och därför är det kanske inte så konstigt att resultatet blev försämrade prestationer. Dessutom ska testpersoner som efter flera års rökande slutade några veckor innan testet, ha uppvisat en EJ signifikant skillnad i IQ-nivå.

Man kan även tolka studien som att för vuxna, vars hjärnor är ”färdigutvecklade” så är cannabisrökning inte farligt. En av forskarna sa till BBC så här:

”It is such a special study that I’m fairly confident that cannabis is safe for over-18 brains, but risky for under-18 brains.”

Det råder en total begreppsförvirring, orsakad av den stigmatisering och det moraliserande, som omgärdar cannabis här i Sverige. Att röka cannabis ibland skadar nog ingen med en god hälsa och stabilt psyke. Det här bör kallas bruk eller konsumtion som det ju faktiskt är. Oavsett vad knarkkrigarna gör gällande så är att missbruka, eller ännu värre att vara beroende av cannabis, något som drabbar en liten del av brukarna. Uppskattningsvis en 5-10%.

Om den som har ett problematiskt bruk dessutom är i ung ålder och därför har en inte helt utvecklad hjärna, så är det självklart skadligt för individens mognad att påverka denna hjärna med en drog!

Länkar:

CANNABIS MAKES MEDIA DUMBER

Young cannabis smokers run risk of lower IQ, report claims

Hela studien: Persistent cannabis users show neuropsychological
decline from childhood to midlife (PDF)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.