Ashley Gearhardt
Nyheter

Mat- och drogberoende ger samma hjärnaktivitet

Nya forskningsresultat från Yale Rudd Center for Food Policy & Obesity, visar att beroende av mat och droger resulterar i samma slags hjärnaktivitet. Åsynen av ett glas milkshake orsakade samma hjärnaktivitet hos matberoende som en lina kokain för någon som är kolatorsk!

Undersökningen publicerades i den amerikanska medicintidskriften Archives of General Psychiatry i måndags och är den första i sitt slag, när det gäller att bedöma den neurala aktiveringen av beroendeframkallande ätbeteenden hos människor. Resultatet kan förklara varför det är så svårt för vissa att bibehålla en hälsosam vikt.

Matreklam ger fysisk effekt
Ashley Gearhardt, som ledde undersökningen, hävdar att rönen tyder på att vissa utlösande faktorer som t ex matreklam, har inte bara en psykologisk effekt på vissa individer, utan även en fysisk.

 

 

-Under det gångna året har vi blivit intresserade av att titta närmare på den neurala processen i samband med matberoende, berättar Ashley Gearhardt vid Yale-universitetet. Vi ville utröna om folk verkligen upplever matberoende.

Matberoendetest
Undersökningen gjordes på inalles 48 kvinnor med den genomsnittliga åldern av 21 år och med en kroppshydda som spände över hela fältet- från smala till feta försökspersoner. Dessa fick genomgå ett test som utvecklats på Rudd Center i syfte att mäta matberoende. Testet baseras på en redan befintlig och etablerad metod för att mäta drogberoende.

Hämningslös aptit
Studien  visar att personer med beroendeliknande födobeteenden tycks ha större neural aktivitet i de regioner av hjärnan som är förknippade med beroende. Bland annat märktes en förhöjd aktivering som respons på livsmedelssignaler samt en minskad aktivering av hämmande effekter i samband med födointag.

Farlig förädling
-Vi upptäckte att gruppen som var svårt matberoende, hade samma svårigheter att kontrollera sin konsumtion som vi tidigare sett hos dem med drogberoende, berättar Ashley. Vår förkärlek till söt och fettrik föda har hjälpt oss att överleva som art, men i dagens läge utgör maten en så pass stor belöning, att våra hjärnor inte är utvecklade nog att handskas med den.  Speciellt gäller detta förädlade livsmedel, som kan innehålla stora mängder av såväl fett som socker och det beroende de kan ge upphov till, kan jämföras med styrkan hos t ex kokain.

Medfött eller förvärvat?
-Fast undersökningen belyser den fysiska naturen hos matberoende, är det fortfarande osäkert om folk föds med matberoendet, eller utvecklar det genom sitt beteende, säger Ashley Gearhardt.

Länkar:
Food Addiction And Drug Addiction: Brain Activity Shows Similarities, Study Finds
Study: Food addiction mimics drug addiction in brain
Junk food addicts show same brain activity as drug addicts
Food addiction has similar brain response to drug addiction: Study
Ashley Gearhardt

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.