Nyheter

Medicinsk marijuana på frammarsch i Israel – shalom

Israeler har både religiösa och historiska skäl till att acceptera cannabisväxten. På senare år har medicinskt bruk av cannabis etablerats i landet. I länder som krigar och på så sätt skaffar sig militärveteraner med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) behövs medicinsk cannabis. Det är nästan ironiskt att krig ökar acceptansen för cannabis.

Nyligen meddelade hälsoutskottet i Knesset (parlamentet) att ministeriet för hälsa har fyra månader på sig att arbeta fram ett förslag till ett program för medicinsk marijuana till patienter. Genom ett försöksprojekt kan patienter redan idag ansöka om tillstånd och gratis medicin men nu är det alltså tänkt att programmet ska bli mer omfattande. För närvarande får 700 israeliska patienter medicinsk cannabis.

 

 

Idag kommer all medicinsk cannabis i Israel från ett enda företag som odlar på uppdrag av myndigheterna. Med de nya reglerna så kommer antalet patienter att öka och därför finns det planer för att även reglera odling och produktion.

Det senaste halvåret har Shebasjukhuset nära Tel Aviv på prov administrerat medicinsk cannabis till ett tjugotal patienter. Ett lokalt regelverk på sjukhuset har fastslaget hur patienterna ska hantera medicinen som endast får rökas i privata rum med öppna fönster.

När det gäller riskerna som kommer av rökning så kan man antingen drabbas av moralpanik eller läsa vad chefsläkaren vid smärtkliniken på sjukhuset har att säga om saken. Från sjukhusets egen hemsida:

”It’s certainly a dilemma, but it’s the lesser of two evils,” said Dr. Itay Gur-Arie, the head of Sheba’s pain management unit. ”When you’re talking about smoking a joint or two a day, we don’t think this causes short-term harm to the patients.”

Länkar:

Knesset panel: Expedite medical marijuana proposal

Sheba offering patients medical marijuana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.