För fem år sedan deklarerade Mexikos president Felipe Calderón krig mot drogkartellerna i landet. Nu slåss hans regering för att rentvå sig från anklagelser om mord, tortyr och kidnappning av civila i samband med kriget mot drogerna.
Under tiden som regeringen rutinmässigt förnekar anklagelser om systematiskt missbruk av sina befogenheter, växer sig berget med rapporter om deras övergrepp mot civilbefolkningen allt större och kan snart undergräva det folkliga stöd som kampanjen mot droger hittills åtnjutit. Dessutom hotar rapporterna regeringspartiets möjligheter att vinna nästa presidentval 2012.
En mexikansk människorättsaktivist -Netzai Sandoval- har hos den internationella brottmålsdomstolen i Haag begärt att president Calderón, ett antal myndighetspersoner inom ledande positioner samt framträdande narkotikahandlare ska utredas med avseende på begångna krigsförbrytelser.
Denna begäran inlämnades tillsammans med en petition, undertecknad av 23 000 personer, mestadels akademiker, journalister och jurister.
Hotade med stämning
Calderón och hans regering svarade två dagar därefter med att i stora helsidesannonser hota att stämma Sandoval och petitionens undertecknare för förtal. Efter några dagar förklarade inrikesministeriet dock att myndigheterna inte tänkte inleda några juridiska processer mot undertecknarna av petitionen, men lämnade fältet fritt för de myndighetsutövare som kände sig träffade att om de så önskade vidta lagliga åtgärder mot ”de lögner som spytts ut såväl inför den nationella som internationella offentligheten.”
Den enda reaktion som kommit från internationella brottmålsdomstolen, är att en av dess högste åklagare bekräftat att petitionen inkommit, men en del experter anser att det är liten chans att målet tas upp till prövning.
– Domstolens tillvägagångssätt är oerhört rigoröst och ställer stora krav, säger José Vivanco, chef för den amerikanska grenen av Human Rights Watch. Ett besked om huruvida man ens avser att ta upp petitionen till behandling, kan komma att ta åratal.
(Enligt skribenten Karin Bender på sajten Latinamerika.nu, måste emellertid ICC ta ställning till huruvida petitionen ska tas upp i domstolen eller ej inom en månad)
470 brott mot mänskliga rättigheter
I den petition som inlämnats till domstolen i Haag, utpekas presidenten och hans högsta säkerhetstjänstemän i samband med minst 470 specifika brott mot de mänskliga rättigheterna.
En färsk rapport från Human Rights Watch uppger att det finns starka bevis för att säkerhetsstyrkor deltagit i 170 fall av tortyr, 39 försvinnanden och 24 fall av dödande utan officiell sanktion.
Sedan Calderón fick makten för fem år sedan, har cirka 46 000 människor dött i drogrelaterat våld. 45 000 militärer har sänts ut för att komma tillrätta med våldet och återta de områden som knarkkartellerna intagit. Men för varje år som går, har våldet eskalerat.
Länkar:
Mexican president accused of war crimes
Mexican Activists File War-Crimes Complaint Against President Calderon And Drug Lords
Mexikos president hotar slå tillbaka efter ICC-anmälan
Historisk anmälan om människorättsbrott
Drug War Ho: Mexico’s Prez Says Cartels Threaten Democracy