Nyheter

Narkotikahundar i Kanada användes felaktigt

I Kanada har polisen med hjälp av narkotikahundar ”fiskat” efter knark på en skola i Ontario och en större busscentral i Calgary. Vid båda tillfällena fanns inga direkta misstankar eller utpekade, man misstänkte alltså alla som råkade befinna sig på platsen vid avsökningen. Båda gångerna så fann man narkotika, en person greps i skolan och en på busscentralen. Det här kan ju tyckas bra, man skickade ut hundarna i folkvimlet och grep knarkarna.

 

Desto gladare blir jag när Kanadas högsta domstol har fastslagit att randomiserade avsökningar likt dessa kränker medborgares rättigheter. Studenten och bussresenären som greps friades då polisens tillvägagångssätt var olagligt. Det måste finnas en husrannsakan eller klara misstankar för att polisen ska få använda sig av en narkotikahund.

Hasselarörelsen som har egna narkotikahundar har föreslagit liknande operationer i Sverige. I utbyte mot bidrag (självklart) har det erbjudit sig att vakta Gotlands hamnar med sina privata narkotikahundar.

Länk: Canada’s high court limits drug-sniffing dogs

[tags]cannabis, narkotikahund, kanada, polis, hasch, hassela[/tags]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.