Nyheter

NL: Statlig cannabis på försök

Ett experiment där den nya holländska regeringen på försök vill kontrollera och legalisera odlingar som ska starta i vissa av landets motsvarigheter till våra kommuner, är äntligen på gång.

Enligt gällande nederländsk lag är det lagligt för coffeeshops att sälja cannabis, men att köpa och odla drogen är däremot olagligt. Detta medför naturligtvis vissa olägenheter, eftersom coffeeshop-ägarna då måste lita till kriminella leverantörer med allt vad det medför i form av risker och problem. Nu verkar man i alla fall ha tagit sig en funderare från politikerhåll för att lösa de här problemen.

Ökad trygghet-färre brott

Syftet är att se om legala odlingar kan reducera den organiserade brottsligheten och öka tryggheten i landet när det rör cannabisfrågor. Man skulle kunna säga att den nya inriktningen syftar till att göra om en politik som nu är öppen-framdörr, stängd-bakdörr till öppen-framdörr-öppen-bakdörr-policy. Den på försök odlade cannabisen kommer att fördelas till mellan sex och 10 kommuner, enligt den kommersiella TV-stationen RTL Nieuws. Regeringen kommer att ge en organisation licens att odla cannabis. Exakt vilken organisation det blir som får i uppdrag att odla den statliga cannabisen är i skrivande stund inte helt klart, heller inte detaljerna runt handhavandet. Intresserade kommuner sökes.

Folkhälsan

Kommuner kan anmäla sitt intresse och man ser helst att större och medelstora kommuner deltar. Breda och Eindhoven är bland de städer som har redan förklarat sig intresserade.
Ytterligare ett syfte med det här experimentet förutom att minska organiserad brottslighet, är att man från regeringens sida hoppas att denna lagligt odlade weed kan göra nytta för folkhälsan. Illegalt odlad cannabis kan innehålla skadliga substanser som t ex mögel eller rester från växtnäring, eftersom ingen kontroll av den blir genomförd.
Forskningsresultat från universitetet i Radboud har vid en studie som genomfördes 2015 påvisat att en legalisering av cannabisproduktionen skulle gynna såväl folkhälsan som de mänskliga rättigheterna.

Politiskt genombrott

Det här experimentet kan betraktas som något av ett genombrott, eftersom holländska kommuner länge föreslagit experiment med lagligt odlad cannabis, men på grund av det tidigare politiska läget varit förhindrade att genomföra dem. De fyra partierna som sitter i regeringen är splittrade i frågan. D66 (Demokraterna55- ett socialliberalt parti) har alltid varit för en reglering av cannabisodlingen. VVD (högerliberaler) har alltid talat mot förslaget i parlamentet, fastän en majoritet av partiets medlemmar röstade FÖR en reglerad odling vid partiets årliga kongress förra året. De två kristna partierna (CDA och ChristenUnie) är motståndare till idén och hävdar att regeringen måste göra allt som står i dess makt för att hålla beroendeframkallande droger borta från samhället.

Besvikelse för knarkkrigarna

Efter alla år med en bigott och dubbelmoralistisk inställning till cannabisens vara eller inte vara i det holländska samhället har man alltså slutligen kommit till en punkt där man försöker göra hanteringen transparent och lagligt hållbar.
Det här är alltså tråkiga nyheter för svenska knarkkrigare som de senaste åren skadeglatt upprepat mantrat att cannabislagstiftningen håller på att skärpas till i NL.

Länkar:

LEGAL CANNABIS CULTIVATION IN NETHERLANDS TO TEST ORGANIZED CRIME IMPACT

New Dutch cabinet to run trials in regulated marijuana production

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.