Nyheter

NL: Vänstervind ger hopp för coffeeshops

Nu ökar hoppet hos de nederländska coffeshop-ägarna och deras kunder att det nära förestående valet ska sätta punkt för den kontroversiella nya lag som begränsar kundkretsen till registrerade, myndiga holländare.

Några som däremot uppskattar det så kallade weedpasset, är gatulangarna i södra Holland.
Där har nämligen förbudet gällt sedan maj månads ingång och effekterna har inte låtit vänta på sig.

Marc Josemans är ägare till coffesehopen Going Easy (som i protest stängt verksamheten efter 1 maj, liksom 14 andra caféer) och dessutom ordförande för en förening som samlar hans kollegor i Maastricht. Han säger att stadens coffeeshops tappat 90% av sina kunder och att 600 personer förlorat sina jobb som en följd av förbudet.

Hoppas på valet

Josemans sätter sitt hopp till parlamentsvalet den 12 september, där vänsterpartierna -som lovat skrota weed-passet om de kommer till makten- har tagit ledningen i de aktuella opinionsundersökningarna.
-Läget är mycket ljusare nu, säger Josemans till tidningen The Amsterdam Herald. T o m folk inom de partier som röstade genom lagen börjar ställa frågor. Om röstandet går vår väg den 12:e och vi får parlamentarisk majoritet mot weedpasset, så kan lagen rivas upp före årsskiftet.

Coffeeshops blir privata klubbar

Enligt de nya lagarna ska cannabiskaféerna omvandlas till privata cannabisklubbar. Högsta tillåtna antalet medlemmar per klubb är 2000 och alla medlemmar ska vara minst 18 år. Dessutom ska de registreras, vilket inte är speciellt populärt bland flera av de tänkbara medlemmarna, som är osäkra på vad myndigheterna ska göra med dessa uppgifter. Istället föredrar de att inhandla sin cannabis på den svarta marknaden.
Förutom att den nya lagen lockar en mängd gatulangare till de av lagen drabbade områdena i södra Holland, så ökar också tillgängligheten av andra droger som kokain, heroin, ectasy etc.
När den nya ”cannabiskortlagen” blir allmän över hela landet vid årsskiftet, kommer ytterligare 590 coffeeshops att tvingas ändra sina försäljningsrutiner.

Goda affärer för gatulangarna

-Affärerna går jättebra, rapporterar Mohammed, en av de illegala gatulangarna som skär guld med täljkniv som ett resultat av den nya lagen, vilken alltså redan trätt i kraft i södra Holland. Jag säljer till kunder från Frankrike, Belgien, Tyskland och Spanien och naturligtvis till holländare också, berättar han.

-Sådan här illegal droghandel har ökat dramatiskt sedan man introducerade weed-passet, säger ett par forskare från universitetet i Tilburg. De noterar också att färre gatulangare håller till kring cannabiscaféerna efter det att den nya lagen införts. Istället uppsöker köpsugna kunder hemliga försäljningsställen eller får drogerna hemtransporterade.

Länkar:

Dutch coffeeshop owners look to election to kill off ’wietpas’ law

Dealers thrive after ’cannabis card’ laws

 Holland:Weedpasset politisk fråga i valet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.