Even Ganja Helland
Nyheter

Norge: Fängelse för partiledare

Trädgårdsmästaren och tillika partiledaren för DnC- Det norske Cannabisparti- Even Ganja Helland, dömdes nyligen till 120 dagars fängelse av tingsrätten i Stavanger.

Ett av de instämda vittnena under rättegången var den f d vice partiledaren i DnC- Sigbjørn Eskeland.

I samband med en politisk aktion för en tid sedan, överlämnade Eskeland en cannabisplanta till polisen, med påföljden att han blev av med sitt körkort. Förmodligen är det den händelsen som gjort honom känd i Norge.
Förra året lämnade han emellertid DnC och ett av skälen tycks ha varit att han inte tyckte sig känna tillräcklig uppbackning från Hellands sida. Enligt Eskeland var dessutom plantan som överlämnades till polisen Hellands.

Den 22 september 2009, registrerades det politiska partiet DnC eller Det norske Cannabispartiet i Stavanger av Even Ganja Helland och Sigbjørn Eskeland, båda från Jørpeland i Norge.

Nyligen möttes de i Stavangers tingsrätt, där Helland stod åtalad för diverse brott i samband med vad han uppgav vara hantering av medicinsk cannabis.

Even Ganja Helland dömdes för innehav av 99 gram marijuana den 11 mars förra året, för att ha odlat fram minst 26 plantor i en bostad i Jørpeland och för att ha sålt cannabis till ungefär 25 hugade spekulanter. Helland hävdade dock att han bara utgjorde den förmedlande länken mellan odlare och konsumenter av medicinsk cannabis.

Vem odlade..?

Enligt Helland är det Eskeland som odlat fram de plantor som beslagtogs i Jørpeland. Hans egen roll skulle vara att som cannabisentusiast hjälpa till med sina kunskaper inom odlingsområdet, något som han i egenskap av trädgårdsmästare begrep sig väl på.
Eskeland å sin sida, hävdar dock att det var Hellands odlingsprojekt och att han inte hade ett dugg med saken att göra. Istället hade Helland dagligen sett till att växterna fått den omvårdnad de behövde.

Bildbevis i burken
Någon större svårighet att binda Helland till det föregivna brottet hade tingsrätten inte, eftersom han låtit sig avbildas mitt i cannabisodlingen. Rätten avgjorde att plantorna odlats antingen av Helland själv eller tillsammans med Eskeland. Den beslöt också att förutom fängelsedomen på 120 dagar även förverka 900 gram cannabisfrön som påträffats i Even Ganja Hellands ägo.

Hellands advokat Svein Kjetil Svendsen meddelar att hans klient kommer att överklaga domen.

Länkar:

Partileder dømt til fengsel


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.