norge polis
Nyheter

Norge: Polisprofessor Paul Larsson sågar kampen mot droger

I norsk press pågår det en intensiv och öppen debatt om cannabislegalisering. Paul Larsson heter en norsk professor vid polishögskolan i Oslo.

I tidningen Morgonbladet har han skrivit ett debattinlägg om den misslyckade kampen mot cannabis. Han menar att kriminalisering och straffrättsliga påföljder som gör mer skada än nytta har fått pågå tillräckligt länge.

Att så många tror på förbudsstrategin förvånar honom och dem som hävdar att samhället skulle tappa kontrollen över t.ex. cannabis p.g.a. legalisering kan enligt Professor Larsson knappt hitta någon forskning som stöder deras oro.

 

 

Enligt Larsson finns det däremot mycket forskning på den skadeverkan som förbudspolitiken har och den svarta marknad samhället skapar. Han säger även att man inte bör straffa brukare (icke problematiska konsumenter) bara för att upprätthålla de disciplinära normer vi tillämpar med dagens narkotikapolitik.

Professor Larsson tar även upp parallellen med lagliga droger som också är farliga och just därför kontrolleras av samhället med regler och åldersgränser. Om nu cannabis är så farligt som så många vill hävda borde det just därför säljas över disk på ett apotek.

I förbifarten nämner han även den nordamerikanska organisationen LEAP som är en samling människor med bakgrund inom rättsväsendet. Föreningen utgörs av poliser, domare och åklagare som anser att kriminalisering och straff är ett förlegat synesätt på narkotikapolitik.

Tror ni att Larsson ens hade vågat skriva dessa ord om han arbetat för den svenska polisen?

Länk:

Reguleringen av cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.