Nyheter

Norge tänker till

Norges vänster-mitten-regering förefaller vara beredda att prova nya grepp i drogpolitiken. Att använda sig av motiverande samtal med drogkonsumenter, istället för att bara bötfälla eller frihetsberöva dem som ertappas med smärre mängder av narkotikaklassade droger. Den politiska oppositionen i Norge är dock tveksam till reformen.

Vid en presskonferens i Oslo på måndagen, klargjorde justitieministern Knut Storberget och hälsoministern Anne-Grete Strøm-Erichsen att de välkomnade rekommendationerna att överge böter och fängelsestraff för mindre förseelser gentemot de norska narkotikalagarna. Rekommendationerna som gladde dem kom från en arbetsgrupp som utvärderat och följt upp rapporterna från en kommision som leddes av förre utrikesministern Thorvald Stoltenberg. Även kommisionen hade kommit fram till att det vore vettigt att mildra droganvändarnas straff. Arbetsgruppen föreslog också att de som åker fast för mindre droginnehav ska erbjudas möjligheter till rehabilitering istället för att automatiskt bötfällas eller dömas till kortare eller villkorliga fängelsestraff, som nu är fallet.

Droganvändare som enligt lag betraktas som förstagångsförbrytare, ska motiveras genom samtal eller s k interventionsprogram, medan mera inbitna, tidigare belastade ”förbrytare” kommer att erbjudas ett halvårslångt program som bl a innehåller konfliktlösning. Om de fullföljer programmet, klarar de sig från att åter hamna i brottsregistret, men om de hoppar av, kommer de att lagföras som vanligt.

-Storberget underströk att det här inte har med avkriminalisering eller legalisering att göra, utan snarare att få samhällets reaktion att fokuseras på skälet till lagbrottet, nämligen drogerna. Att använda och inneha droger, kommer även fortsättningsvis att vara olagligt, lovade han. Hälsoministern förklarade att tänket bakom förslaget mera flyttat sig åt hälsohållet till, än det juridiska. Enorma summor läggs ned på drogrehabilitering och det vore inte fel att istället arbeta mera preventivt och med inriktning på hälsa, menade hon.

Peter Myhre från det populistiska Framstegspartiet hade bråttom att komma med invändnigar mot dessa planer. Han invände att förslaget får narkotikabrott att verka mindre allvarliga och sa till NRK att han och hans kollegor vill skärpa straffen istället för att mildra dem.

Storberget uppgav att han tänker föreslå dessa nya alternativ till hösten och tillade att reformen kommer att kosta cirka 23 miljoner norska kronor.
-Det har vi råd med, sa han och fick medhåll av hälsoministern Strøm-Erichsen.

NÄR tänker våra svenska politiker tänka till..?

Länkar:

No fines for minor drug offenses

Norway welcomes idea of no fines for small drug offences

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.