Foto: Gunnar Mjaugedal
Nyheter

Norsk polishögskoleprofessor: -Gör hasch lagligt!

Paul Larsson är en intressant professor vid Polishögskolan i Oslo, som vi bloggat om tidigare.  Han vill göra haschbruket lagligt och menar att polisens kamp mot de internationella haschligorna är att liknas vid att pissa i havet.

– Det här är en mycket anpassningsbar marknad, säger Paul Larsson. Den läcker som ett såll. Flera tar in hasch i landet på många olika sätt. Om polisen lyckas sätta någon aktör på den här marknaden ur spel, så fylls dennes plats snabbt av någon ny. Polisens insats i sammanhanget är dessvärre som att pissa i havet, anser polishögskoleprofessorn.

– Lösningen på problemet är helt enkelt en omreglering av marknaden, anser Paul Larsson. Jag använder hellre ordet omreglering än avkriminalisering eller legalisering, fortsätter han. Narkotikareglering bör överföras från polis- och rättsväsende till hälsoväsendet och folkhälsan.

Forskarna anser att det finns flera olika sätt att göra cannabis lagligt. Staten kan till exempel reglera försäljningen, på samma sätt som nu sker med tobak och alkohol. Om man väljer det förfarandet, så kommer förstås omsättningen av kontanter att bli mindre på svarta marknaden. Troligen kommer den så klart inte att försvinna helt. Det har vi ju sett i fallen med sprit och cigaretter, avslutar den omregleringsförespråkande polishögskoleprofessorn.

Länkar:

Politiprofessor sier ja til hasj

Norge: Polisprofessor Paul Larsson sågar kampen mot droger

Paul Larssons FB-sida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.