Nyheter

Norsk professor ångrar sin repressiva syn på cannabis

Willy Pedersen är professor i sociologi vid Oslos universitet och i tidningen Aftenposten säger han: Jeg har tatt feil om cannabis. Vad han menar är att patienter som behöver medicin har svårt att få tillgång till cannabisläkemedel pga samhällets stigmatisering.

Han har också tankar om drogekonomin och hur maffian tjänar enorma pengar på cannabis och andra droger. Som skäl till sitt resonemang anger ha fyra punkter:

  1. Den rådande politiken verkar ha liten effekt på konsumtionen.
  2. Illegal cannabis är ett bränsle för en stor illegal ekonomi som bidrar till att främja organiserade brottslighet i samhället.
  3. En ganska överraskande stor grupp unga åtalas, denna grupp människor känner själva att det dem gör inte är värre än att dricka alkohol. (denna åsikt stöds av mycket forskning)
  4. Den svarta cannabismarknaden finns överallt och med den finns ofta erbjudanden om farligare droger som amfetamin och kokain. Dagens hemodlade cannabis är oreglerad och innehåller mycket THC.

Pedersen har en vision om att cannabis och tobak kommer att säljas på apotek om 10-15 år. Mer kortsiktigt så tror han att kunskapen om droger måste öka, att medicinskt bruk måste respekteras och kritiker ska bry sig mer om patienter som säger att cannabis hjälper dem.

I en chat med rubriken Cannabis kan være medisin på Aftenpostens hemsida svarade Pedersen på läsarnas frågor.

Länk:

Pasienter blir kriminelle – Jeg har tatt feil om cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.