Nyheter

Ny studie: Oklart samband mellan cannabis och psykoser

En nyligen genomförd undersökning har publicerats i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet.
Enligt forskarna bakom studien finns det ett samband mellan cannabis och psykoser. Det är emellertid oklart exakt hur detta samband fungerar.

Det framgår av undersökningen att styrkan hos cannabisen väsentligt kan öka risken för psykos. Forskarna bakom studien hävdar t o m att om inte cannabis med så hög THC-halt hade varit tillgängligt så hade runt 30% av första-gångs-psykoserna i London aldrig inträffat! Motsvarande siffra för Amsterdam var 50%.

En viktig fråga i det här sammanhanget är förstås: Orsakar cannabisen i sig psykosen, eller är det så att individer som är mer eller mindre förutbestämda att drabbas, söker sig till drogen?
Undersökningar i frågan har producerat motsägande resultat. Vissa forskare menar att cannabis kan utlösa psykoser, medan andra har funnit genetiska kopplingar mellan cannabisanvändning och schizofreni.

Det kan vara värt att notera att forskarna i den aktuella The Lancet-studien inriktade sig på dagliga högkosmumenter av THC-stark cannabis. Dessutom fann de att många dagliga cannabis-konsumenter INTE utvecklar psykoser.

En bidragande orsak till att forskarnas kunskap om cannabis och dess funktioner är så dåliga, är förstås det faktum att fram till nyligen har plantan globalt varit illegal. Därför har den också varit svår att utforska. Många restriktioner och mycket byråkrati har hämmat forskningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.