Nyheter

Nya medican-lagar i Colorado

Igår undertecknade Colorados guvernör Bill Ritter två lagar som juridiskt ska reglera och legitimera de förhållanden som styr delstatens medicinska marijuana-industri.
Colorado ansluter sig därmed till Maine, New Mexico, Rhode Island, New Jersey och Washington, D.C. som en av de stater där medicinska marijuanadispensärer får en klar och entydig (?) lagstiftning i frågan. Dessutom omöjliggör förhoppningsvis den nya lagen raider från federala drogpoliser (DEA).

Med tanke på det uppseende ärendet rönt, var det anmärkningsvärt att Ritters undertecknande  skedde privat, istället för offentligt inför pressen, vilket är praxis.

 

 

Auktoriserade medican-dispensärer

En av lagarna auktoriserar medicinska marijuana-dispensärer som har statlig licens för verksamheten, samt berör s k ”primery caregivers”, d v s  myndiga privatpersoner som ansvarar för att förse sina behövande skyddslingar med medicinsk marijuana. Dessa ”medicinska goda män” har tillstånd att behandla högst fem patienter åt gången  och att odla maximalt sex plantor per patient, även om vissa undantag kan komma att medges.
Den andra lagen avser att förhindra läkare från att alltför godtyckligt och på svaga medicinska grunder skriva ut marijuana till sina patienter. Dessutom åläggs de en uppföljning av varje fall.

Odla-mest-eget-krav

Större medicinska marijuana-dispensärer  får även fortsättningsvis drivas, under förutsättning att de skaffar statliga och lokala licenser. Dessutom måste de själva odla minst 70% av sin marijuana, vara belägna på visst avstånd från närmaste skola och uppfylla diverse ytterligare krav.

Hundratals dispensärer

”The Marijuana Policy Project” hävdar att hundratals existerande dispensärer kommer att kunna fortsätta sin verksamhet, även om den nya lagen ger vissa orter rätt att själva välja om de ska ha lokala dispensärer eller ej.
Colorado ansluter sig därmed till Maine, New Jersey, New Mexico, Rhode Island och Washington, D.C. som en av de amerikanska delstater där medicinska marijuanadispensärer har en klar och entydig (?) lagstiftning, som i fortsättningen förhoppningsvis ska omöjliggöra raider från federala drogpoliser (DEA).

Luddiga formuleringar

Medicinsk marijuana-förespråkare är emellertid en aning oroliga för att de något luddiga skrivningarna i lagen, speciellt stycket om att vissa orter kan förbjuda dispensärer, kan skapa oöverblickbara konsekvenser i nationen som helhet. Därför har man en plan , där detta eventuella kryphål för marijuanamotståndarna ska täppas igen så fort det går. Genom att så snart som möjligt (gärna innan bläcket från guvernör Ritters reservoarpenna hunnit torka) lämna in en stämning och därigenom testa den nya lagen, hoppas man kunna dra ärendet genom alla byråkratiska instanser upp till Högsta Domstolen, innan alltför många år hinner gå. Syftet är att det ska utrönas om lagen är förenlig med den gällande konstitutionen, eller ej.

MediCan i USA- läget just nu

Om du är intresserad av den nuvarande medican-situationen i Staterna, så klicka på bilden nedan för vidare befordran till AP:s interaktiva USA-karta om det aktuella läget!

 

Länkar:

New medical-marijuana regs now law in Colorado

Colorado  Explicitly Authorizes Marijuana Dispensaries

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.