Nyheter

Nya Zeeland: Reform av narkotikapolitiken

I Nya Zeelands parlament har nu flera lagändringar gällande narkotika röstats igenom i tredje och sista rundan. Nu väntar bara ett formellt godkännande från brittiska kronan.
Det kanske viktigaste är att bruk och innehav inte ska leda till åtal och bestraffning om det bästa för individen är vård. Om det är viktigt och för samhällets bästa så kan polisen göra undantag.

Förslaget blev visserligen lite striktare i sista omgången för att få majoritetsstöd. Men det konservativa partiet National är ändå rosenrasande och kallar det en avkriminalisering under radarn.

Polisen är skeptisk, redan innan har landets polis kunnat välja att inte åtala, det var en form av mjuk lagändring. Men det resulterade tyvärr i att den socioekonomiskt utsatta ursprungsbefolkningen Maori blev överrepresenterad i statistiken för mildare narkotikabrott, som ledde till åtal och fällande domar.

Vad exakt som kommer att spela in nu verkar inte riktigt klarlagt och de många rösterna i landets massmedia är motstridiga. Polisens representanter säger dock att det nu blir svårare för polisen att få till åtal, att färre kommer åtalas men att situation och drog kan spela in till en högre grad nu.

Men primärt är alltså själva nyttan för individen eller samhället som ska vara avgörande. Hälsoministern David Clark citerades så här i media:

”Generally I would expect in the public interest it would be more sensible to apply a therapeutic approach.”

Det är redan beslutat att befolkningen kommer att få säga sitt i frågan om cannabislegalisering i en ickebindande omröstning. Kanske så tidigt som nästa år, beroende på när allmänna val kommer att hållas.

Se vad som händer i världen! Tänk om Sverige nästa år återigen antar en plan för Alkohol Narkotika och TOBAK (ANDT) med det övergripande målet om ett samhälle fritt från narkotika!?

Länkar:

Parliament approves ’most transformative change in drug law in over 30 years’

’Decriminalisation’ drug law change tightened at 11th hour

Misuse of Drugs Amendment Bill passes final reading

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.