Nyheter

OAS:-Legalisera cannabis!

OAS (Organization of American States ) är namnet på den amerikanska samarbetsorganisationen som försöker lösa de problem som Nord- och Sydamerika f n brottas med. Nu föreslår OAS i två nya rapporter att marijuana ska legaliseras och att straffen för övrig drogkonsumtion ska minskas samt att fokus ska läggas på rehabiliering i stället för straff.
Ett annat förslag som framhållls i den förväntat kontroversiella rapporten, är ett ökat samarbete mellan de länder som ingår i organisationen.

Vård viktigare än straff
Emellertid verkar det som om endast marijuana skulle föreslås bli laglig, eftersom OAS i sin rapport inte lyckas hitta tillräckligt övertygande argument för att legalisera även andra former av narkotika. En diskussion om harm reduction, d v s att länderna satsar mera på vård och drogrehabilitering än brottsbekämpning, kan emellertid bli aktuell, eftersom inte mindre än 45% av världens kokainanvändare och 50% av heroinbrukarna samt 25% av marijuanakonumenterna bor på de två kontinenterna Nord- och Sydamerika.

Nytt förhållningssätt
– Det här är början på ett internationellt samtal om ett nytt förhållningssätt till droger, säger David Holiday, den regionale talespersonen för gruppen som sammanställt rapporten. Slutorden i den här digra sammanställningen är något som kanske svenska lagstiftare kunde grunna över: ”Decriminalization of drug use needs to be considered as a core element in any public health strategy”, alltså – Avkriminalisering av droganvändning borde vara en hörnsten i varje hälsostrategi.

Länkar:

OAS: Laglig marijuana kan övervägas

Will Latin American nations legalize marijuana?

Americas weigh legalising cannabis

OAS
(Wikipediasida)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.