Nyheter

Önskestudie av svensk narkotikapolitik

Björn Johnson är docenten som fick en förtida julklapp- ett önskeprojekt där han kartlägger svensk narkotikapolitik under de senaste 40 åren.
Johnson beviljades nyligen 2,4 miljoner kronor i anslag från Vetenskapsrådet. Pengarna ska finansiera en studie över den svenska narkotikapolitikens utveckling under de senaste 40 åren.

Intressant nog säger Johnson att han kommer att fokusera på hur problemet – i det här fallet narkotika – definierats, hur det framträtt, etablerats och förändrats över tid och hur detta i sin tur påverkat policyutvecklingen på området.

”Ett nakkotikafritt samhälle”
Johnson är med rätta förundrad över den svenska stelbenthet och allmänna rigiditet, som gjort att narkotikapolitiken hittills låst fast sig vid en rabiat ståndpunkt där det enda som ansågs vara acceptabelt var en fixering på det utopiska målet ”ett nakkotikafritt samhälle” och där all narkotikapolitik var repressiv till sin grundläggande natur. Detta till trots att omvärlden sedan flera år tillbaka insett att den politiken inte fungerade och istället inriktat sig på skademinimerande åtgärder.

Diplomatisk formulering
Nu uttrycker sig självfallet inte docent Johnson så burdust som jag gjort här ovan, när han förklarar syftet med studien. Han säger istället så här:
– Syftet med min studie är att skapa bättre förståelse och förklara den stabilitet som präglat den svenska narkotikapolitiken.

Länkar:

Svensk narkotikapolitik studeras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.