Nyheter

Överdriver polisen hotbilden mot Annika Ljung?

Cannabis.se har nyligen fått besked från polisen att det INTE finns någon upprättad anmälan om hot mot Annika Ljung under de dagarna som vi uppmanade till demonstration i samband med ett seminarium på Södra Teatern den 7 maj.
Redan under fredagen den 4 maj skapade vi ett evenemnag på vår Facebook-sida där polisen taggades in. Den kontroversiella narkotikapolisen Ljung skulle medverka i en paneldiskussion men polisen ställde in hennes deltagande bara timmar innan start. Frågan är om motiveringen från polisen avsiktligt var vag och förvirrande?

(bilden är ett montage)

Rubrikerna i Stockholms lokaltidningar, även alla stora tidningar som använder TT, var minst sagt mörka. Det handlade om hot från drogliberaler osv. Men troligtvis menade alltså polisen att det påstådda hotet från Frej Larsson (en sångtext som var aktuell i februari ) gällde även i maj. Så det räckte alltså att vi i beskrivningen av demonstrationen nämnde rapparen för att beskriva varför Ljung är kontroversiell. Denna slutsats är inte helt tagen ur luften eftersom polisen till TT sa att hotet INTE kom från den drogliberala gruppen.

Polisen dribblade väl då det hade varit mycket värre om de hållit sig till sanningen, dvs att Cannabis.se var ansvariga för demonstrationen, som inte ens blev av. Istället anklagades en drogliberal grupp, inte en registrerad mediaorganisation, som polisen måste hålla sig borta ifrån. Polisen försökte undvika att ge oss reklam, men faktum är att vi få gånger under ett decennium haft sådant kraftfullt genomslag!

Även om många, t o m våra egna läsare, har klagat på punktmarkeringen av Ljung, så lyckades vi dock med en sak och det är att få igång en diskussion om polisens medverkan i media. I sociala medier brann det i över en vecka efter seminariet. Polischefen Peter Ågrens svar i media om det hela, där han liknade kvalitetstester av droger på partyn med våldtäkt av barn, ledde även till svar från den i England kända organisationen The Loop. Det handlar alltså om professorer i kriminologi och rättsvetenskap som ifrågasätter den svenska polisens kunskapsnivå gällande droger.

Vad beror det här på och hur kan polisens ensidiga bild få målas upp så enkelt i media?
Polisen är som bekant extra benägen att sprida propaganda gällande narkotika. Åratal av misslyckad kamp mot droger har gjort att de också lärt sig försköna verkligheten.
Ett annat problem utgörs av karriärkåta journalister, som mer än gärna slickar polisröv. Det är så de kan klättra som kriminalreportrar.

Vi kommer så klart gå vidare med detta eftersom vi anser att poliser inte ska slira på sanningen i media. TT och StockholmDirekt borde skämmas och gör i framtiden klokt i att tänka på att nyheter som bygger på tips från polisen i många fall är planterad desinformation.

Länkar:

Demonstrera mot Annika Ljung!

Kommentar från oss på Facebook (7 maj)

Polisen ställer in Annika Ljungs medverkan i panelsamtal om tryggare nattliv

Skademinimering är inte samma sak som legalisering

Vadå för hot?

The Loop svarar på svenska polisens märkliga jämförelse

Polisen kontrar efter nattklubbarnas kritik

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.