Nyheter

Ouppnåeliga visioner stoppar inte missbruket

Sprututbyten är idag vanligt i Europas större städer. WHO har kommit fram till att länder bör erbjuda sprutnarkomaner tillgång till rena kanyler för att stävja infektionssjukdomar. Men i det allt annat än narkotikafria Sverige så vill knarkkrigare inte förlora ännu en strid och lobbar därför aggressivt för att Stockholm inte ska införa något sådant program.

Argumentationen går ut på att rena sprutor är det samma som att hjälpa knarkare att missbruka. Pseudovetenskapen som används i deras försvar går ut på att det testprogram i Skåne som var bland det första i världen och grannländers motsvarigheter alla visar olika resultat. Det går alltså inte säkert att se en minskad spridning av de infektionssjukdomar som är vanliga bland injektionsmissbrukare.

 

 

Motståndare till denna utveckling har bland annat producerat en oärlig bok kallad Sprututbyte som är full av moraliserande och faktafel. Denna bok som skickades ut till alla riksdagsledamöter och fortfarande säljs i RNS webbshop blev överkörd av Karolinska Institutets etisk råd.

Sprututbyten är en av de sista stora striderna i knarkkriget och ett bra exempel på hur en sjuk vision om narkotikafrihet dödar socialt och ekonomiskt utsatta medborgare. Varje dag dör 1 person en narkotikarelaterad död i Sverige. I dagens SVD uppger Moderaterna i Stockholm att de säger nej till sprututbyte. Som vanligt får vi höra argumentet om att rena sprutor till narkomaner inte är förenligt med förbudet mot narkotika.

Mördarna som håller Sverige i ett järngrepp måste mötas med demonstrationer. Knarkkrigare påstår att de räddar oss när de i själva verket förstör vårt samhälle. Det finns inget alternativ till skadelindrande åtgärder som rena sprutor och en odogmatisk kontakt mellan samhället och beroendepatienter.

Framför allt är det dags för en reform av Sveriges narkotikapolitik. Mindre propaganda, mindre polis och mer evidensbaserade vårdmetoder. Det är just reform som förespråkare av harm reduction måste fokusera på. Det går inte att möta knarkkrigarna på deras planhalva då rådande moral och lagar är deras verk. Bara med en reform kan vi göra mördarna omoderna.

Länkar:

Sprutbyte stoppar inte missbruket (Moderata moralister)

World Forum Against Drugs i Stockholm / Boken Sprutbyte

WHO: EFFECTIVENESS OF STERILE NEEDLE AND SYRINGE PROGRAMMING IN REDUCING HIV/AIDS AMONG INJECTING DRUG USERS

”Sprutbyte för narkomaner är en viktig folkhälsofråga”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.