Nyheter

Pensionssparande och cannabis

När det blev känt att sjunde allmänna pensionsfonden (AP7) investerade sparares pengar i cannabisaktier orsakade det ramaskri bland nykterister och knarkkrigare. Husorganen Drugnews och Accent trummade igång drevet.
Innehavet av cannabisaktier har resulterat i en värdeökning med drygt 50 miljoner under våren, företagen det handlar om är Aurora Cannabis Inc och Canopy Growth Corp. Båda bolagen bedriver legal och statligt sanktionerad odling av medicinsk cannabis i grannlandet Danmark.

Att bolagen är börsnoterade och producerar cannabis där det legaliserats eller är menat för legalt medicinsk bruk, verkar inte spela någon som helst roll för dessa gaphalsar. AP7 har sagt att man ska se över innehavet under nästa genomgång som sker nu i början på sommaren.

Som vanligt blandar motståndarna ihop begreppen för att förvirra, det görs ingen skillnad på CBD, medicinsk cannabis och legaliserad cannabis såld i handeln. Det är som vanligt internationella konventioner man åberopar och moral. Som vi bara måste följa, eller överdriva som i frågan kriminaliserat narkotikabruk. Men absolut inte ifrågasätta eller anpassa efter verkligheten. Att all produktion i dessa bolag följer lagar och regler passar inte in i narrativet som går ut på att ondskefulla ”big cannabis” har lockat till sig svenska pensionspengar.

Enligt Financial Times så har nu Engelska kyrkans ekonomiska avdelning bestämt att det får förekomma medicinsk cannabis i deras investeringsportfölj. Även bolag som tjänar pengar på cannabis i rekreationssyfte kan komma på fråga, om det handlar om en mindre del av totala förtjänsten.
Norska fonden KLP som placerar pensionspengar åt en miljon sparare inom offentlig sektor har nyligen gjort en utrensning av ”syndiga aktier” som t ex gambling och tobak, men valt att fortsätta investera i medicinsk cannabis.

Kampanjen mot AP7

En mindre lyckad namninsamling startades som idag två månader senare har fått in 360 underskrifter av 400 som var målsättningen. Det trots att enade föreningssverige inom drogområdet slutit upp i protest.

Visst genomslag fick dock moralens riddare genom ett debattinlägg och en replik i Aftonbladet. Det hela organiserat av Peter Moilanen, lobbyist från Narkotikapolitiskt Center/NBV, där han på skattebetalarnas bekostnad arbetar med lobbyism till försvar för den svenska narkotikapolitiken. I en replik från Adrian Engström, medlem i Partiet Vändpunkt, anklagas de för moralism.

Som medförfattare till Moilanens inlägg anges en hel rad personer och organisationer, som tjänar pengar på lotterier och är i behov av pengar till verkningslösa drogprojekt. Det här inte en stark uppslutning, snarare exempel på proxy-nätverk av föreningar skapade för att det finns pengar att hämta i form av bidrag. Det är en slags ideologisk korruption, baserat på en god tanke om information och kunskap. Men som i praktiken resulterar i propaganda mot knark och välbehövlig reform.

IOGT är ett tråkigt exempel på det här, en många gånger nyttig gräsrotsföreningen, som pga minskat inflytande och sjunkande medlemsantal breddar åsiktsportföljen. Under de sju åren som samma Moilanen var generalsekreterare för IOGT snubblade föreningen in i drogdebatten baklänges och sade bl a nej till nationellt sprutbytesprogram.

Det gäller att slå tillbaks mot dessa organiserade nätverk för att snabba på utvecklingen och normaliserandet av cannabis. Vi behöver belysa lobbyisternas metoder i kampen mot droger!
Det gäller nu att försöka få till möjligheten att pensionsspara i medicinsk cannabis, vilket sedan kommer att utvidgas till vanlig cannabis. Vi måste även ifrågasätta dessa organisationer genom att granska deras ekonomi och bidragstankande.

One Reply to “Pensionssparande och cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.