Nyheter

Pinsamt, ST!

Ledarredaktionen på Sundsvalls Tidning har publicerat en skrämmande omdömeslös artikel som speglar dess totala okunskap i narkotikafrågan. Det här var tillräckligt pinsamt för svenska liberaler att Stureplanscentern ansåg sig föranledda att gå i svaromål på debattsajten Newsmill.

Bl a undrar ledarskribenterna varför Kofi Annan och andra insiktsfulla människor vill legalisera cannabis. Svaret är enkelt; cannabis är en förhållandevis säker drog ur giftighetssynpunkt, ingen har någonsin dött av en cannabisöverdos. Dessutom utgör cannabis något av en stapelvara för kriminella syndikat, som finansierar sin övriga verksamhet till stor del genom intäkter just från cannabisförsäljningen. Om produkten skulle legaliseras, skulle det medföra ett väsentligt ekonomiskt avbräck i kriminella kretsar.

Raljerar över skademinskning

Lite längre fram i texten raljerar författaren över skademinskning (harm reduction) och sprutbyten. ”..fina rena kanyler..” låter i mina öron betydligt bättre och mera humant än smutsiga dito. Ledarskribenten förfasar sig över ett framtida scenario där han ska behöva förklara för sina barn att det är OK att konsumera hasch och marijuana, bara det är statligt producerat.

Drogens legala status ointressant

O heliga enfald! Det är ju precis så dagens föräldrar agerar när de förmanar sina barn att inte dricka hembränt, utan hålla sig till de lagliga varianter som inbringar staten inkomster! Och till yttermera visso är vår enda legala drog potentiellt dödlig och sjukdomsframkallande! Barn måste naturligtvis introduceras in i drogernas värld på ett varsamt, insiktsfullt och intelligent vis, oavsett om drogen ifråga har laglig status eller ej. Det intressanta i sammanhanget är ju att den förekommer ”ute i verkligheten”, eller hur..?

Dubbelmoral

Speciellt flagrant blir den dubbelmoralistiska framtoningen när ledarskribenten frågar sig om man kan acceptera ecstacy bara för att det framställts i ett statligt laboratorium och besvarar sin egen fråga med: Knappast!
Men det går tydligen alldeles utmärkt att acceptera det giftigare alternativet alkohol, som ju distribueras och säljs via staten.

Okunskap

Artikeln speglar vidare en förfärande brist på kunskap om cannabisens medicinska verkningar. Författaren anspelar på ”drivor med undersökningar som visar att cannabismissbrukaren i praktiken blir dum i huvudet, trög och passiv” och bortser helt från det faktum att nuförtiden tyder betydligt större ”drivor med undersökningar” på att cannabis har mycket betydande och gynnsamma medicinska effekter.

Motbjudande finansiera missbruk

Efter att på ett generande sätt i mening efter mening ha avslöjat sig som en okunnig dilletant, avslutar så ledarskribenten med att förklara att han tycker att det är ”..en motbjudande tanke att aktivt finansiera människors missbruk med något slags statligt godkänt knark.”
Uppenbarligen ser han mycket hellre att skattemedel förstörs i den lönlösa kampen mot drogerna, att rättsmaskineriet och polisen överhopas med onödiga ärenden, att cannabiskonsumenterna stigmatiseras och förföljs, när deras enda brott består i att använda en drog som är mindre skadliga än vår legala alkohol.

En av kommentatorerna inleder sin kommentar så här: ”Det är inte ofta jag använder personliga påhopp i en debatt, men är du inte klok människa?” Jag måste medge att jag under genomläsningen av denna ledare undrade detsamma.

Länkar:

Stureplanscentern: skrämselpropaganda mot cannabis i Sverige

Kampen mot knarket måste få kosta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.