Nyheter

Polis JO-anmäler polisen

En halländsk poliskommissarie har vidtagit det drastiska steget att JO-anmäla den egna polismyndigheten. Anledningen är att han anser att felaktiga beslut fattats. Det handlar om kroppsbesiktningar och husrannsakningar utan att tillräckligt starka misstankar har förelegat.
Upprinnelsen till den här historien var ett fall där polisen tagit sig in i en lägenhet med motiveringen att narkotikabrott misstänktes. De gjorde en husrannsakan och beslagtog bl a en mängd narkotika samt mobiltelefoner. Polisen gick genom mobilernas innehåll och det resulterade i  att ett större antal personer blev misstänkta för ringa narkotikabrott.

Misstankarna ledde till att polismyndigheten företog såväl husrannsakan och kroppsbesiktningar hos de misstänkta och det är detta agerande som kommissarien har ifrågasatt.

Misstänkta p g a SMS
I sin JO-anmälan framför han åsikten att det är anmärkningsvärt att ett stort antal personer betraktas som misstänkta, enbart p g a att SMS-trafik ägt rum mellan dem och den huvudmisstänkte samt personer i periferin, som har anknytning till denna trafik. Han anser vidare att detta är svårt att acceptera.

Utredning inledd
Nu har JO inlett en utredning av dessa omständigheter och Polismyndigheten i Halland län ska yttra sig i ärendet före den 16 augusti.
-Vi har precis fått in anmälan och ännu inte hunnit påbörja arbetet med yttrandet, säger Lars Grimbeck, som är kommunikationschef vid Hallandspolisen.

Rättspatos och kurage
Man kan väl utgå från att den anmälande poliskommissarien besitter ett stort mått av rättspatos och personligt kurage för att genomföra en sådan här åtgärd? Det torde ju knappast vara speciellt populärt bland majoriteten av kollegorna, men desto mer bland alla som utsätts för ett sådant här lagvidrigt beteende från polisens sida.

Länk:

Därför anmäler en polis egna kollegorna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.