Nyheter

Polisaktioner lönlösa i Christiania

FOTO: JOHN MCCONNICO

Om det var den danska polisens avsikt att nedbringa haschkonsumtionen i fristaden Christiania, så gav deras rensningsaktioner 2004 inga större vinster för Köpenhamn.

Ny forskning ger vid handen att christianiterna fortfarande konsumerar runt 20 ton om året. Däremot skapade räderna ett nytt plågoris för den danska huvudstaden- gängkrigen.
Det förefaller som om haschåtgången är lika hög i dagens Christiania som under fristadens glansdagar- det röks fortfarande cirka 20 ton cannabis per år, enligt nya forkningsrön.

Liten risk åka fast

Efter rensningen av Pusher Street i Christiania har haschförsäljarna flyttat ut på stan, där risken att åka fast är förhållandevis liten. Kim Möller vid Center for Rusmiddelforskning vid universitetet i Århus beräknar risken till omkring en promille per haschförsäljningstiullfälle.
En kraftig ökning av den s k myrtrafiken -små insmugglade mängder- har noterats i trafiken till Sverige, i synnerhet till de sydliga delarna av landet.

 

 

Tullen misstänker ökning

Lars Hansson, narkotikaexpert i svenska tullen vågar sig till och med på en gissning: – Vi misstänker att konsumtionen ökar. Vi vet hur mycket vi tar i beslag, men vi vet inte hur mycket som passerar igenom, säger Hansson vidare.
Tidigare beräknade man att mellan 5 och 10% beslagtogs, men de siffrorna är knappast aktuella idag.
– Vi tar förmodligen betydligt mindre än så, säger Lars Hansson, som efterlyser mer forskning på området.

Länkar:

Polisräder bet inte på haschrökandet

Fler beslag av cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.