Aki & Dajanko i Labyrint cannabis
Nyheter

Polisens kampanj mot Labyrint är odemokratisk

Det är så mycket som inte stämmer med polisens uppgifter om Labyrints omtalade spelning i Karlstad förra helgen. Att hiphop-kollektivet trakasseras och t o m censureras p g a sina åsikter gällande narkotikalagstiftningen är inte direkt någon nyhet. Men kulturpolisens agerande i Värmland tar fan priset!
Enligt Labyrint så insisterade ordningsmakten på att medlemmarna i bandet skulle göra drogtest redan vid deras ankomst till staden, på tågstationen. Detta för att ens få genomföra spelningen, något som bandet vägrade. Vi har fått detta bekräftat av polisens talesman Peter Olsson, men till NWT sa han att man inte fick tag på bandet innan spelning. 

Svensk polis försöker alltså drogtesta meningsmotståndare utan föreliggande konkret misstanke. Att någon tidigare använt droger eller förespråkar legalisering kan ju knappast vara skäl nog? Om polisen nu agerade lagenligt på misstankar- hur kunde då medlemmarna lämna tågstationen utan drogtest?
Labyrint kan dessutom bevisa att de varit på ett arrangemang i Köpenhamn tidigare under dagen.

Sedan har vi hela den här problematiken med att polisen över huvud taget lägger sig i vilka artister som uteställen ska boka. Tidigare incidenter med bandet har handlat om spelningar på ungdomsgårdar och då är det väl klart att vissa låtar och texter kanske är mindre passande i sammanhanget.
Men spelningen i Karlstad skedde på en krog där gästerna är myndiga. Polisens säger till NWT att det är konstigt att ett uteställe som är med i krogar mot knark bokar Labyrint och att man ska ta upp det med arrangören.
Det är väl inte underligare än att Labyrint och andra kända svenskar förespråkar legalisering trots att den officiella politiska målsättningen är ett samhälle fritt från narkotika?

Peter Olsson på värmlandspolisen har dessutom bekräftat för oss att man punktmarkerade Labyrint p g a deras åsikter samt att det var 420-dagen. Han påstod dessutom att civilpoliserna på tågstationen ej var där p g a Labyrints ankomst, något som enligt medlemmarna i gruppen är en lögn.
Vi kan ju bara konstatera att när t o m polisen pratar om 420 så är cannabiskulturen här för att stanna. 🙂

JO-anmälan mot polisen kan göras online.

Länkar:

Akis version på FB

Bandet gömde sig när polisen kom (NWT)

Intervju med Aki och Dajanko i Cannabis.se Magasin

Drogpolis blir kulturpolis

Karlstad Teheran, samma sak

P3 Musikguiden om Labyrint och censur

Labyrint (spotify) 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.