Nyheter

Polisens nolltolerans spär på kriminalitet och motsättningar

Forskare vid Missouri-universitetet i USA har undersökt hur polisens arbetssätt mot narkotika påverkar de drabbade. Resultaten från studien visar att istället för den eftersökta avskräckande effekten, så kan nolltolerans snarare öka kriminaliteten.

Vad det här egentligen beror på verkar vara svårt att förklara, men det är troligt att när lagens väktare tar till rättsosäkra och kränkande metoder, så skapar det en situation där misstänkta får ännu mindre förtroende för polisen.

Sverige
Studien som gjordes i USA, är relevant även här i Sverige. Ett mycket aktuellt perspektiv som knappt togs upp i samband med Husbykravallerna i våras. Tiden innan oroligheterna skapade polisen många unga och arga ovänner i förorten nordväst om Stockholm. Man punktmarkerade och visiterade samma individer flera gånger per vecka.

Tvivelaktig poliskultur
Populistiska politiker i Sverige skriker efter ännu mer långtgående narkotikalagstiftning. Vad man däremot inte VILL se, är att poängkåta poliser allt som oftast går över gränserna i knarkkriget. Det föder en synnerligen tvivelaktig polisiär kultur, där det anses vara okej att tumma på reglerna (läs lagen) när knarkare ska sättas dit.

Maktmedel
Det här tillvägagångssättet används  dessutom som ett maktmedel i vissa fall där narkotika inte ens finns med i bilden. De som inte ”vet sin plats” kan ju alltid straffas med ett narkotikatest.

Politisk helomvändning
När nolltolerans ska försvaras, pekar anhängarna ofta på New York som ett slags föredöme, eftersom denna metod använts där länge. Nu gör man dock från ansvariga politikers sida helt om efter att ha tvingats inse hur rasistiskt diskriminerande en sådan lagstiftning faktiskt i praktiken är.

Inte prickade
Borgmästaren i NYC, Michael R Bloomberg, sa i början av året att unga ska inte straffas med prickar i belastningsregister. Tanken är att sådana gripanden istället ska leda till böter med en juridisk klassificering som går att jämföra med parkeringsböter.

Länkar:
New Study Finds Being Stopped by Police May Lead to Increase in Youth Crime and ‘Deviant Attitudes’

The Effect of Police Contact: Does Official Intervention Result in Deviance Amplification? (studiens abstrakt)

Polisens knarkinsats kan ha bidragit till upploppen

Mayor Bloomberg Announces New Marijuana Policy: Marijuana Possession Arrests Will Lead to Desk Appearance, Not Overnight Jail

Polis JO-anmäler polisen

Svensk narkotikapolitik är rigid, orättvis och ovetenskaplig!

Den mörka bilden av narkotikapolitiken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.