Nyheter

Portugals avkriminalisering av eget bruk fungerar

Nu har det gått tio år sedan Portugal löste sitt relativt sett stora narkotikaproblem med nytänkande. Istället för att behandla narkotikaberoende människor som kriminella och avskyvärda så gjorde portugiserna helt om och sänkte eller tog bort straffen för mindre narkotikabrott. På så sätt har landet halverat antalet problematiska brukare (missbruk) från 100 000 till 50 000 sedan 90-talet. I knarkkrigets Sverige har missbruket och relaterade problem inte minskat!

Succén som det faktiskt är handlar inte bara om juridisk avkriminalisering, andra viktiga faktorer är pragmatisk vård och harm reduction (skademinimering). Beroende är en sjukdom eller ett symptom som narkotikapoliser inte kan bota!

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) omnämnde nyligen Portugals lösning i en rapport och använde då berömmande ord som pragmatiskt och innovativt. Samt att detta kan ses som en intressant studie på möjliga effekter med avkriminalisering.

Vad säger svenska knarkkrigare om detta tro?

-Jaha, men då kan vi lika gärna dela ut gratis knark!?!?

Länk:

Portugal drug law show results ten years on, experts say

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.