Nyheter

Regeringens pressträff för att presentera en ny narkotikautredning

Idag presenterade socialminister Lena Hallengren och justitieminister Morgan Johansson en ny utredning som ska tillsättas på torsdag. Utredare blir Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Presentationen av ministrarna innehöll inget nytt!

Ordet stigma nämndes en gång. Det pratades bara om vård av folk med allvarliga berondeproblem. Men inte mycket om vanliga brukare. Hallengren höll en hyffsad nivå samtidigt som Morgan Johansson skämde ut sig själv! Han framstod som en äkta populist med dåligt förberedda svar i syfte att fiska röster..

Summering av hela presentationen gällande den kommande utredningen: Sverige ska inte gå i riktningen avkriminalisering eller legalisering (konstant ihopklumpat) för det är en gåva till den organiserade brottsligheten som vill sälja droger. Samt att det finns ett brett stöd för den restriktiva narkotikapolitiken.

Något förvånande nämndes inte frågan om huvudsmannaskapet. Något som självklart borde vara en central del i utredningen. Alltså att kommuner/socialnämnder inte har det yttersta ansvaret. Vilket kanske helt och hållet borde tilldelas vården (regionerna.)

Nedan följer en fritt antecknad summering av vad som sades och presenterades i powerpoint. Ej exakt återgivet men representativt för hur korkat det hela är.

Hallengren inleder med att säga att narkotikamissbruk har enorma konsekvenser. Sverige har få som använder narkotika. Att minska nakrotikarelaterad dödlighet har hög prioritet. Ett stort problem är att samordningen brister.

Johansson glider in och tar upp att narkotika är tätt sammankopplat med gängkriminalitet och en av anledningarna till alla konflikter på den kriminella marknaden.

Johansson säger att vi ska rycka upp rötterna för gängstrukturen. Vi ska göra allt vi kan för att motverka hela spektrat. Från handel till köp/användning. Det ska aldrig få finnas öppen narkotikahandel i Sverige.

Kritikerna vill avkriminalisera och legalisera. Men att gå den vägen vore en enorm gåva till gängen.

Vi har ett lågt bruk tack vare kriminaliseringen.

Kritikerna bidrar till att normalisera och legitimera narkotika. Vilket självklart ökar bruket. Något som gängen önskar. Att knark blir något för var och varannan. Men de som vill gå den vägen är naiva.

Det finns inte mycket stöd för att avkriminalisera eller legalisera bland befolkningen. Speciellt inte bland tonårsföräldrar.

Sen kommer Johansson med en folkhälsomässig reflektion. Om vi nu håller på att fasa ut tobaksrökning, då ska vi inte fasa in cannabisrökning.

Över till Hallengren:

Sverige ska vara fortsatt restriktivt. Men de med missbruk och beroendeproblem ska få vård. Utan avkriminalisering eller legalisering. Vi ska bryta stigmat.

Regeringen har gjort mycket för att lägga om narkotikapolitiken. Sprututbyte har utökats kraftigt. Enklare regler för substitionsbehandling och tillgängligheten för Naloxone.

Den redan genomförda samsjuklighetsutredningen ska visa vägen för förbättrad vård, för folk som har problem med beroende och psykologiska besvär. Utredningen ska förbättra samarbetet mellan involverade instanser.

På torsdagen ska en översyn och utredning formellt tillsättas. Man vill göra en bred översyn

Johansson understryker att det inte handlar om en straffrättslig utredning. 😇🦜

Hallengren presenterar en powerpoint med uppdraget för utredningen.

Utredningen ska lämna delbetänkande i oktober i år. Slutgiltiga presentationen i september 2023.

Tomas Lindén presenteras som utredare.

Hallengren sammanfattar:

Det här är största utredningen på länge. Målet är en fortsatt restriktiv narkotikapolitik. De som behöver vård ska få det. För dösfallen måste minska.

SLUT PÅ FÖRFARANDET

Frågor från pressen:

(Kudos till Drugnews även om det kanske är tillrättalagt)

Varför tog det så lång tid att tillsätta utredningen och varför finns inte frågan om avkriminalisering med? Hallengren anger covid och regeringsövergrångar som orsaker. Johansson säger att regeringen har jobbat jättemycket med frågan, tex när det gäller organiserad brottslighet.

Johansson säger återigen att de inte vill gå inriktningen avkriminalisering eller legalisering. Det är kontraproduktivt. Eftersom bruket skulle öka totalt sett i Sverige. Vi ska inte bli som andra länder, narkotika legitimeras och ge en gåva till gängen.

Länder och delstater som har gått vägen med avkriminalisering och legalisering har dåliga erfarenheter. Bruket har ökat! Samt att det finns inget eller litet stöd bland befolkningen.

Papegojan Johansson tar upp fyra(?!) punkter som är en populistisk och förvirrande upprepning.

Drugnews: Fast avkriminalisering (konsumtionsförbudet) är väldigt omdisskuterat. Borde det inte ses över då?

Svaret är nej. För det är inte en straffrättslig utredning.

Frågor från TT:

Varför har Sverige en relativt hög narkotikarelaterad dödlighet?

Hallengren kommer med standardsvaret från knarkkrigare. Allt måste förbättras. Något som utredaren ska se över.

TT frågar om regeringen har några föregångsland?

Hallengren: Nej från svensk sida finns inget föregånsland.

Den höga dödligheten, där vill vi inte vara. Men vi måste behålla det låga bruket.

Ekot frågar:

Kommer brukarrum att utredas?

Hallengren: Nej.

TT: Varför inte?

Hallengren: För regeringen ska inte styra detaljer i utredningen. (Cannabis.se: Nu passar det!)

Papegojan Johansson inflikar:

Om vi istället frågar oss varför vi har låg användning, det beror på den restriktiva politiken. Men varför är dödligheten hög. Jag det handlar nog om tillgängligheten för vården inte är god nog.

Men kritikerna säger att avkriminalisering av cannabis minskar dödligheten bland folk med beroende av tyngre droger. Men det stämmer nog inte. För bruket skulle öka.

Hallengren säger: Låg tröskel för hjälp är viktigt.

Expressen frågar: Är ni rädda för att vad utredningen skulle kunna komma fram till om den skulle avhandla avkriminalisering?

Hallengren svarar: Nej för vi ska inte klättra i bruk, i jämförelse med andra länder. Men utredningen ska vara omfattande just för att minska dödligheten. Naloxone och uttökad tillgänglighet tex är viktigt.

Men det är ingen straffrättslig utredning!

Expressen: Fast tunga instanser anset att det är en viktig fråga. Varför struntar ni i det?

Hallengren svarar: Nej inga tunga instanser säger det. Men ”röster” (Cannabis.se: Ministern menar nog kritiker) säger det. Ambitionen är att få ner dödligheten.

Papegojan Johansson på frågan om varför han inte vill utvärdera:

Upprepning av fyra (!?) punkter. Att andra länder har dåliga resultat. Avkriminalisering är bra för gängen. (Återupprepning och punkt 3) dåliga efarenheter. Och sista (eller femte…sjunde..??) punkten som är att länder med liberal lagstiftning fungerar som hubbar för narkotikahandel. Tex Holland. USA är ett annat exemepel. Delstater som gått längst har stora problem. Det finns inget folkligt stöd i Sverige och är inte därför aktuellt. För anden kan inte stoppas tillbaka i flaskan igen om vi avkriminaliserar. Det går inte att reversera.

Slut på frågor från pressen.

Avslutande kommentar

Frågan är vilka som bidragit till det här fiaskot. Svaret är nog tyvärr RNS, spinndoktorn Peter Moilanen och narkotikapolisföreningen som ständigt är tre självklara kandidater.

Vi måste måste krossa svensk repressiv narkotikapolitik och nolltolerans, nu mer än någonsin!

Källa och videoklipp:

Pressträff med Lena Hallengren och Morgan JohanssonLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.