Nyheter

Professorer oroade: -Vad händer med missbruksutredningen?

-Varför händer ingenting från ansvarigt håll med missbruksutredningen..? Det frågar sig de två professorerna Sven Andréasson och Jörgen Engel på SvD Opinion idag.

De anser att den utredning om den svenska missbruks- och beroendevården som Gerhard Larsson presenterade för närmare ett år sedan är mycket ambitiös och genomarbetad, men är av uppfattningen att regeringen inte annonserat tillräckligt tydligt vad som kommer att hända som en följd av den. Trots att närmare en miljon svenskar har någon form av riskbruk och att över 300 000 har utvecklat ett alkoholberoende, är det ytterst få (cirka 50 000),som får behandling, menar kritikerna som tycker att samhället negligerar ingenting mindre än en folksjukdom.

Artikelförfattarna pekar på att utredningen visar hur dåligt det fungerar med delat ansvar mellan kommunernas socialtjänst och landstinget, som har ansvaret för medicinska insatser. De vill – i likhet med utredaren- att sjukvården framledes ska ta huvudansvaret för vård och behandling, vilket ju är en självklarhet vid andra hälsoproblem.

Andréasson och Engel önskar att regeringen skulle ”sätta ned foten” i frågan och ställa sig på den stora och utsatta gruppens sida, men allt som kommer från regeringshåll är den ansvarige ministern Maria Larssons försäkringar att ”förslagen bereds”. Inte heller fanns det någon antydan om att regeringen tänker ta upp och agera på Missbruksutredningen när de nyligen redovisade sina propositioner för det kommande året.

Länk:

Missbruksvården måste förändras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.