Nyheter

Radiodebatt om narkotikapolitik

Studio Ett sände i veckan en debatt kring svensk narkotikapolitik och den storm som skapades kring centerns Fredrick Federleys åsikter i ämnet. I debatten hade Björn Fries, regeringens samordnare, lite svårt med sanningen. Den som själv studerar statistiken kan se detta. Vänsterpartiet passade även på att visa att man börjat studera fakta och börjar gå mot en avkriminalisering, Vilket parti kommer vara först ut med en legalisering av lättare droger som cannabis?

På SR:s hemsida kan du lyssna på debatten under 30 dagar.

Reflektion från en medborgare

Björn Fries vill i radiodebatten vinkla bort frågan från den repressiva politikens brister och mer fokusera på att stärka missbruksåtgärder. Att stärka missbrukarvården samt ändra denna är bra, men Björn Fries ser för lätt på den skada dagens politik skapar.

Det hanterar inte den stora skaran av folk som idag hanterar lättare droger än alkohol utan några problem i sin vardag, nämligen själva brukardiskussionen. Annars helt laglydiga människor i dagens Sverige som tar några bloss marijuana stämplas som narkomaner och kriminella. Dagens bestraffningar med böter eller fängelsestraff saknar rimliga proportioner till den skada som kan uppstå.

Forskning visar att faran att fastna i ett cannabismissbruk är betydligt lägre än att fastna i ett missbruk av alkohol. I Sverige har vi även narkotikaklassat kat, som man i England ser som en grönsak.

Det är sådan politik som urholkar folks förtroende och bidrar negativt till själva missbrukarfrågan också. Att det finns bruk och missbruk är någon som man inte kan blunda för längre, utan frågan är hur man skall hantera frågan på ett mer faktabaserat sätt.

Att en mindre andel ungdomar testar narkotika i Sverige jämfört med andra europeiska länder är bra, men inte då detta baseras på kriminalisering, tvivelaktig skräckpropaganda och rena lögner om kopplingar mellan cannabis och tyngre droger. Det leder istället till att de som upptäcker lögner kring cannabis tappar förtroendet för mer legitima varningar kring tyngre droger. Detta visar sig tydligt då man ser att den svenska politiken inte leder till mindre missbruk, istället går tungt missbruk ner i åldrarna.

I Holland kan man visa siffror på rena motsatsen, trots en mycket mer tolerant politik kring lätta droger som cannabis, kombinerat med bättre missbruksvård.

Alkohol kan hanteras av en stor majoritet av svenska befolkningen och är kulturellt accepterat. Att vi i Sverige nu har en betydande och ökande cannabiskultur skall inte hanteras med batonger och ökade polisinsatser, utan med samma typ av politik som används för att hantera alkoholen. Lika bra som det gick med att förbjuda alkohol, lika bra kommer det att gå för en nolltolerans och kriminalisering av cannabisbruk.

[tags]narkotika, cannabis, marijuana, björn fries[/tags]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.