Nyheter

Rasistisk polis och kulturfientlighet stoppar inte narkotikan

I USA är den rasistiska aspekten av knarkkriget en väletablerad del av drogdebatten. Det här är något som måste komma upp till ytan även i Sverige.
Blacks In Government (BIG) heter en organisation i USA som samlar afroamerikaner inom regionala, delstatliga och federala myndigheter.

Denna organisation deklarerade nyligen att kampen mot droger måste ta slut. Rasism har alltid varit en del av denna lönlösa strid mot ett utopiskt mål. Under 30-talet i USA smutskastades medicinalörten cannabis med hjälp av oerhört fula metoder som utmålade afroamerikaner och mexikaner som galningar.

Än idag lever denna rasism kvar, vilket syns i statistiken över narkotikarelaterade fängelsedomar. Hela 53.5 % av alla fängslade amerikaner är afroamerikaner trots att den faktiska uppdelningen av narkotikalagsöverträdare är ganska jämt fördelad bland etniska grupper. 
Det vore konstigt om inte samma sak gällde i Sverige, men eftersom vi är oerhört självgoda, vilket bl a tar sig uttryck i att vi tycker att Sverige är bäst på allt (speciellt narkotikapolitik), så är detta än så länge något vi inte tagit upp till seriös debatt.

En kriminalbaserad narkotikapolitik där Polisen utgör det viktigaste verktyget, leder till rasism och kulturfientlighet. Det är p g a att polisen tillsammans med drogfientliga intresseorganisationer ständigt lobbar fram utvidgade befogenheter, som hiphop-kollektivet Labyrint motarbetas av myndigheter och kulturföreningar samt svartklubbar som spelar ”knarkmusik” stängs ner av Beukelmann Boys. Detsamma gäller kopplingen graffiti/knark, som bemöts med en censur vid namn nolltolerans.

Inom forskningsvärlden är det norm att inte lita på polisstatistik, den formas alltför lätt i syfte att få större resurser. Vi måste arbeta för att få media att på samma sätt ifrågasätta polispropaganda vars egentliga syfte är en upptrappning av knarkkriget.

Lita inte på polisen!

Länkar:

Blacks In Government Blast ”Racist” Drug War

Strukturerat arbete mot klotter i Kungsbacka

Låt cannabisdebatten gro och grundas på vetenskap

Knarkkriget- Rasism och klassfråga

NAACP vill få slut på kampen mot droger

Ethan Nadelman: knarkkriget är rasistiskt och hänsynslöst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.