Nyheter

Recension av dokumentären The Union: The Business Behind Getting High

Cannabis.se crew tog häromdagen businessjet’en till amerikat för en privat visning av den efterlängtade dokumentären The Union: The Business Behind Getting High. Förutom visningar på bio så har filmen gått på kanadensisk tv och på pay-per-view i USA.

 

Som alla dokumentärer om Cannabis så börjar även The Union med den nordamerikanska hampahistorien. Som tur är det inte allt för långrandigt och efter berättelser om politiska lögner, rasistisk narkotikapolitik och nyttan med hampa så kickar filmen igång.

 

 

Efter det får vi se cannabiskändisar som Lester Grinspoon, Marc Emery och Joe Rogan m.fl. som med vetenskapliga argument sticker hål på myter som ”cannabis skadar hjärnan” och ”cannabis orsakar lungcancer.”
I detta avsnitt konstateras det även att cannabis inte är beroendeframkallande men däremot vanebildande. Även inkörsporten dödas och förklaras med att förbudspolitiken orsakar detta fenomen genom att tvinga cannabisbrukare att handla av langare som försöker kroka sina kunder på tyngre droger.
En höjdpunkt är klipp från programmet Jesse Ventura’s America där programledaren Jesse Ventura blir förbannad på en talesman för USAs narkotikapolitik som demoniserar cannabis. Talesmannens slingrande och kärleksförklaring till alkohol får Ventura att tappa tålamodet.

Ett intressant kapitel är det om den mytomspunna sorten BC Bud och cannabisindustrin i kanadensiska territoriet British Columbia med provinsstaden Vancouver eller Vansterdam som den även kallas. Årligen omsätter denna industri 7 miljarder dollar och merparten (upp till 85%) av produkterna exporteras till USA. Väldigt grundligt så behandlas de olika yrkena inom industrin som t.ex. hantverkare, smugglare och blomtrimmare.

I dokumentären berättar Tommy Chong om hur han blev en trofé för åklagare därför att han licensierat ut sitt namn till en tillverkare av bongar och pipor. Det slutade med att han fick avtjäna ett fängelsestraff på nio månader.

Vi ska inte avslöja hela handlingen men det blir högintressant när åren med Reagan, Bush senior, Clinton och Bush jr avhandlas. Det var under decennierna i slutet av 1900-talet som amerikansk narkotikapolitik löpte amok. DEA och militären trappade upp kriget mot droger och trasade i och med det sönder sydamerikanska ekonomier samtidigt som de vid sidan om importerade droger till USA som de egentligen skulle stoppa.
Ett intressant exempel från filmen är att tobak exporterad från USA till Colombia årligen dödar många mer än kokainet som smugglas från samma land tillbaka till staterna.

The Union: The Business Behind Getting High får 4/5 jointar av Cannabis.se

 

Inslag med skaparna (från CBS):

Länkar:

Filmens hemsida

The Union: The Business Behind Getting High

Tidigare inlägg från cannabis.se: The union movie

One Reply to “Recension av dokumentären The Union: The Business Behind Getting High

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.