Nyheter

Regeringens nya ANDT-plan stöter på motstånd i riksdagen

Äntligen börjar det röra på sig i den svenska narkotikapolitiken! Det politiska konsensus som landets knarkkrigare älskar att slänga sig med är definitivt historia. Nyligen fick riksdagen av regeringen motta förslag på en ny strategi för droger, den så kallade ANDT-planen, som ska gälla för åren 2021-2025. Men nu ser det alltså ut som att planen ej kommer att få tillräckligt mycket stöd av våra folkvalda politiker. En bidragande orsak sägs vara att regeringen konsekvent vägrar utreda avkriminalisering.

Sossarna försökte modernisera genom att införa en nollvision om narkotikarelaterade dödsfall men behöll samtidigt den klassiska och övergripande visionen om ett narkotikafritt samhälle. En utopisk vision som såklart inte har något att göra i ett politiskt styrdokument som detta år 2021 i ett modernt europeiskt land.

Vad som nu förhoppningsvis kommer att ske är att den kriminaliserade konsumtionen och innehav av mindre mängder för eget bruk kommer att utredas. Med tanke på kunskapsläget är det svårt att se hur en seriös utredning skulle komma fram till något annat än att vi bör avkriminalisera för att motverka stigma, narkotikarelaterade skador och dödsfall. Sen är frågan om svenska politiker är redo för denna förändring, eller om vi låter lögnaktiga och politiska poliser urspåra reformen som i Norge. Men den svenska drogdebatten har i alla fall trätt in i en ny fas där omoderna åsikter inte längre tillåts styra samtalet.

Så här utsatt och kritiserad har den svenska nolltoleransen aldrig tidigare varit!

Länk:

Knarkbråk i riksdagen: ”En hämndaktion”

Missnöje mot narkotikapolitiken kan stoppa regeringens missbruksstrategi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.