Nyheter

Rökte på i parlamentet

http://www.youtube.com/watch?v=6QPozLNO41Q&feature=player

Medicinske cannabisaktivisten Samuel (Sam) Mellace satte under förra året demonstrativt fyr på en medicinsk marijuanajoint efter en frågestund i det kanadensiska parlamentet. Syftet var att genom denna provokativa handling dra allmänhetens fokus till de långt ifrån ideala förhållanden som de flesta av Kanadas medicinska marijuanapatienter lever under. Här kör han en repris under en intervju i kanadensiska TV-kanalen CBC och passar på att föra ut sitt budskap till tittarna.

Den 4 oktober förra året blev Sam Mellace från British Columbia den förste att tända en joint i det kanadensiska House of Commons. Anledningen var att han ville protestera mot att han och många andra medicinska marijuanapatienter tvingas röka sin medicin, eftersom Hälsodepartementet i Kanada inte erbjuder någon annan form av medicinsk cannabiskonsumtion såsom t ex inbakade varianter eller utblandat i drickbara vätskor. Sams fru använder också hon medicinsk marijuana. Hon lider av lungcancer, men kan enligt gällande lag inte inta sin medicin på annat sätt än genom rökning.

 

Samuel Mellace hade forskat och kommit fram till att det egentligen inte fanns någon lag som hindrade honom från att röka sin medicinska marijuana i House of Commons, så han tände på sin joint efter frågestunden.  Efter ungefär två minuter blev han diskret uppmanad att fimpa den, vilket han också gjorde.
Men han hade fått tillräckligt med uppmärksamhet genom sin lilla kupp, eftersom han ganska omgående kontaktades av CBC, den kanadensiska allmännyttiga (public service-) kanalen, som ville att han skulle röka även i direktsändning, under en intervju.

Sam hade en del att säga om det sätt på vilket den medicinska cannabisverksamheten i Kanada fungerar (eller snarare inte fungerar).

-För det mesta dröjer det oskäligt lång tid innan ansökningar om tillstånd att använda medicinsk cannabis verkligen behandlas, säger Sam Mellace. Följden blir att de som ansökt under tiden tvingas till illegal konsumtion för att behandla sina åkommor.
Hälsoministeriet hävdar att den långa väntetiden beror på det stora antalet nya ansökningar, men säger sig ha förnyat rutinerna.  Ingen ska i fortsättningen behöva vänta längre än 8-10 veckor på sina Medical marijuana-kort, lovar departementet.

Flera av de cirka 4000 medicinska marijuanapatienterna i Kanada skulle också föredra att äta eller dricka sin cannabis. Detta omöjliggörs emellertid av den gällande lagstiftningen, som förbjuder extrahering av plantan.

Dessutom kritiserar Sam Mellace den omständigheten att det saknas möjligheter för användarna att genom statens försorg kontrollera den medicinska marijuanans kvalitet och förekomsten av skadliga ämnen.

Sam Mellace fick diagnosen levercancer 1999. Inledningsvis sattes han på olika typer av smärtlindrande mediciner, inklusive opiater.
–  Det var en behandlingsform som var brutal för kroppen, säger Sam, som sedan 2002 istället använder medicinsk marijuana.

Länkar:

House of Commons toker wants to legally munch medicinal pot

Spliff lit up in Parly

Censored Sam Mellace Interview

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.