Nyheter

SJR14 godkänns i Kaliforniens senat

Aktivistorganisationen Americans for Safe Access har lobbat hårt för SJR14 som är ett sätt att från Kalifornisk delstatspolitik påverka federala myndigheter i frågan om medicinsk marijuana och juridiska rättigheter för cannabisapotek. Lagförslaget som introducerades i juni av delstatssenatorn Mark Leno (demokrat) röstades nyligen igenom i den övre kammaren, senaten, med rösterna 23 Ja och 15 Nej.

Nu ska SJR14 behandlas i underhuset som kallas State Assembly. Om resolutionen godkänns även där så skickas den till Vita huset och den federala kongressen. Vi har i flera blogginlägg skrivit om kriget i Kalifornien som handlar om att delstatens medborgare mer än en gång röstat för liberala lagar när det gäller läkarförskriven cannabis och hur patienter ska kunna köpa sin medicin i legala cannabisapotek eller marijuana dispensaries som det heter på engelska.

 

 

Under Bush jr-åren så ignorerade federala myndigheter helt och hållet Kalifornien och andra delstaters officiella syn på medicinsk marijuana. Under flera år har narkotikapolisen DEA terroriserat cannabisapoteken med hänvisning till federal lag. Federala myndigheter vägrar dessutom erkänna de medicinska egenskaper som cannabis i naturlig form har.

Innan Obama valdes till president så lovade han flera gånger att federala myndigheters resurser ej ska slösas på att motverka delstaternas demokratiska beslut och val av strategi. Trots dessa löften och att den nya drogtsaren t.o.m. sagt att kriget mot knarket är över så har cannabisapoteken i Kalifornien fortfarande problem med polis som stormar deras inrättningar i full mundering och ofta använder övervåld.

Tänk på att dessa legala affärsverksamheter följer delstatslagar och att de betalar moms. Polisens metoder har visserligen förändrats och DEA är inte längre lika synligt eller ledande i razzior mot cannabisapoteken men federala agenter finns ändå ofta med i bakgrunden för att assistera poliserna.

SJR14 ska tvinga federala myndigheter att upphöra med motståndet mot denna industri som har stort stöd bland folket. De legala riktlinjer (delstatliga) som apoteken och läkare följer har nästan alltid kommit ur demokratiska val.

Resolutionen behandlar bl.a. federala myndigheters ignorans av delstatslagar och att det måste upphöra. SJR14 ska även se till så att federala åklagare inte kan neka åtalade att hävda medicinska rättigheter eller hänvisa till delstatslagar. Förutom det juridiska så uppmanar även resolutionen till ökade forskningsanslag på området.

Snart är nog detta problem avklarat. När Obama väl är klar med uppvisande av sin konservativa inställning till denna ”farliga” drog, när federala myndigheter erkänner att även cannabis i naturlig form är medicin och när delstaternas syn på marijuana respekteras ifrån federalt håll så kommer t.o.m. Sveriges inställning till plantan att förändras.

Länk:
California Senate Passes Medical Marijuana Resolution

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.