Mikkel Warming
Nyheter

Ska Köpenhamn få laglig cannabis?

Köpenhamn kan bli den första staden i världen med fullt ut legaliserad cannabishandel. I alla fall om stadsfullmäktiges förslag godkänns av den danska riksdagen- Folketinget.

Med en överväldigande majoritet röstade Köpenhamns stadsfullmäktige i torsdags för att godkänna ett förslag till lagändring, där staten genom en kedja av butiker och caféer under en försöksperiod ska kunna sälja cannabis till hugade spekulanter. Röstsiffrorna var 39 för och 9 emot förslaget

Lagändringen, om den godkänns av Folketinget, skulle göra Danmarks huvudstad till den första där helt laglig cannabiskonsumtion skulle bli tillåten och inte bara tolereras, vilket är fallet idag. Närmast ska socialutskottet förbereda lagförslaget och förklara i detalj hur försäljningen ska gå till. De tänker i samband med det arbetet ta hjälp av specialister inom missbruksforskningen.

Trots att Christianias haschbodar stängdes ned 2004, försiggår fortfarande en omfattande öppen cannabishandel i fristaden. Detta fastän cannabis aldrig officiellt blivit avkriminaliserad i Danmark och att straffet för t o m små mängder innehav kan uppgå till dryga böter i 4000-kronorsklassen eller mera.

-Vi har tänkt oss en 30-40 ställen där folk som är mera intresserade av människan de säljer till än av att göra pengar på dem, skulle kunna bedriva sin verksamhet, förklarar Mikkel Warming, ordförande i Köpenhamns stadsfullmäktiges socialutskott. -Vilket är det bästa alternativet för ungdomarna? frågar han retoriskt. Att handla cannabis från en langare som vill att de ska köpa så mycket som möjligt, eller gå över till tyngre droger, eller att köpa från en statlig tjänsteman?

Lagförslaget syftar också till att försvaga ekonomin hos de MC-gäng som förser röksugna köpenhamnsbor (och s k drogturister) med cannabis. I dagsläget omsätter gängen cirka 1,5 miljarder danska kronor bara på haschandeln, påpekar Lars Aslan Rasmussen, socialdemokraternas talesman i socialpolitiska frågor. Han är övertygad om att flera Folketingsledamöter vill se ett nytänkande inom missbruksområdet.
-Vår nuvarande förbudspolitik när det gäller cannabis är mycket föråldrad och vi kan helt enkelt inte fortsätta med den, fastslår han.

Förslaget om försöksverksamheten ska sändas till Folketinget för godkännande tidigt nästa år. Fast ett liknande förslag fått avslag för tre år sedan, hyser Köpenhamnsfullmäktige gott hopp om att utfallet ska bli annorlunda med en socialdemokratiskt ledd regering.

Länkar:

Copenhagen votes to legalise marijuana

København vil ryge fri hash

Socialdemokraterna i Danmark inspireras av pragmatisk narkotikapolitik i Portugal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.