Nyheter

Skolverket kritisk mot slumpmässiga drogtester i skolan

Enligt RNS så använder 250 gymnasieskolor i Sverige drogtester på elever vid misstanke om narkotikabruk. I Landskrona så vill politikerna ta det ett steg längre och införa slumpmässiga tester i Sandåkerskolan, för att det ska vara lagligt måste man få ett godkännande från eleverna. Självklart finns det problem med att misstänka alla och dessutom kräva bevis för att misstankarna inte är sanna.

 

Skolverket och lagen säger att drogtester i skolan ska vara frivilliga, men blir det verkligen frivilligt i praktiken? Projektet i Landskrona med planerad start i höst bygger på klassisk nollvision och där ska föräldrarna underrättas om en elev säger nej till drogtest. Redan där har vi en integritetskränkning och så klart är det problematiskt när lokalpolitiker och skolpersonal ska leka polis och domstol. På Öland har två skolor JO-anmälts då föräldrar upplevt informationen om rättigheter som otydlig och för att eleverna känt sig tvingade att gå med på drogtester. Vad vi ser är gammalt hederligt krig mot droger under devisen ”har man rent mjöl i sin påse så finns det inget att dölja”. Självklart är det dåligt om barn och ungdomar tar droger, det spelar mindre roll om det är lagliga eller olagliga.

Tack och lov har skolverket reagerat och nu ska man granska denna utveckling med allt för lättvindiga drogtester. En utredning har inletts där man bl.a. ställt frågor till Landskrona kommun som tar upp vad som händer om elever nekar till att ställa upp på test och vilka åtgärder som ska användas. Kommunen måste svara senast den femte juni.

I skolverkets senaste nyhetsbrev så har chefsjuristen Ingegärd Hilborn uttryckt sin syn på slumpmässiga drogtester. Hon menar att det inte är skolans uppdrag att genomföra drogtester och att det är moraliskt tveksamt med ingrepp i elevens integritet och slumpmässiga tester på grupper av elever där de flesta befinner sig långt från droger. Ett klokt argument som tas upp är problematiken med att skolhälsovården ofta blir ansvarig för att genomföra testerna på eleverna. Det här är personal vars arbetet bygger på ett stort förtroende från eleverna, kommer elever våga ta upp sociala problem och svårigheter om det är samma personer som även kräver drogtest? Det är inte alls bra säger skolverkets chefsjurist.

En av hjärnorna bakom Landskronaprojektet är kommunalrådet och folkpartisten Torkild Strandberg. Torkild gillar inte att skolverket ställer sig frågande till deras krig mot droger. HD.se intervjuar kommunalrådet i dagens tidning och ett av citaten skrämmer mig:

Vi tänker inte låta en jurist på Skolverket hindra Landskronas skolor från att bli drogfria.

Torkild Strandberg (FP)

Det är nästan så man anar lite amerikansk terroristretorik i det här resonemanget. Alla som inte är med oss är mot oss. Vem kan säga emot Torklid när visionen är en drogfri skola och skolverkets chefsjurist blir den goda fienden? Frågan är om dessa integritetskränkande idéer från en folkpartist verkligen kommer att uppnå en skola fri från droger.

I ett tidigare inlägg har vi tagit upp forskning från Australien som ifrågasätter drogtester i skolan.

[tags]cannabis, drogtester, landskrona, folkpartiet, Torkild Strandberg, Sandåkerskolan[/tags]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.