Nyheter

Slutpuffat på skoltid i Amsterdam

Amsterdams borgmästare, Eberhard van der Laan, har utfärdat ett formellt förbud mot konsumtion av cannabis vid och i anslutning till stadens skolor.
Det kan förefalla märkligt att inte detta varit förbjudet tidigare, men så har alltså inte varit fallet. På sistone har det emellertid hänt att eleverna i allt större utsträckning dykt upp stenade på lektionerna, vilket naturligtvis kan försvåra inlärningsprocessen.

Nyttigt förbud

 Dessutom har vi ju tidigare rapporterat om att det enligt färska vetenskapliga rön är hälsosamt att avhålla sig från att konsumera cannabis före 18 års ålder, så ur den synpunkten kan ju faktiskt förbudet vara nyttigt.

Stenade elever
Iris Reshef, en taleskvinna för staden, sa att skolorna alltid förbjudit cannabis, men att det tidigare varit svårt att upprätthålla förbudet, eftersom eleverna rökt på eller i närheten av skolområdet.
-Det är inte precis vad man väntar sig som lärare; att eleverna kommer stenade till lektionerna, fortsätter hon. Men det har varit ett problem för vissa skolor.

Rökfria zoner
Efter årsskiftet kommer den här förändringen i den nationella lagen att innebära införande av s k ”no toking zones”, d v s områden där konsumtion av cannabis är förbjuden i enlighet med den nya ordningsstadgan.

Coffeeshops kvar
Vuxna samt turister kommer även fortsättningsvis att kunna röka marijuana på någon av Amsterdams ”coffee shops”, medan det alltså kommer att bli en begränsning för ungdomar. Om dessa bryter mot förbudet, kan de komma att dömas till böter eller samhällstjänst.

Inget weedpass
Det här förbudet hör nära ihop med den nya regeringens beslut att skrota det s k ”weedpasset”, som skulle ha hindrat även turister från att köpa cannabis på stadens cannabiscaféer.

Dealare irritationsmoment
Weedpasset var en idé som omhuldades speciellt av politiker i staden Maastricht och andra orter som angränsar till Tyskland och Belgien, eftersom horder av dealare från dessa länder företog inköpsresor till Holland och därmed utgjorde ett irritationsmoment för de styrande. Amsterdam har emellertid aldrig uppfattat cannabisturismen som ett problem, snarare tvärtom.

Var tredje turist testar
I kuriosasyfte kan nämnas att uppskattningsvis var tredje turist som kommer till Amsterdam provar på att röka cannabis legalt, vilket är fler än vad man tidigare förmodat.

Länkar:

Amsterdam to impose ban on smoking cannabis on school property

Amsterdam förbjuder cannabis på skolor

Cannabis-förbud i Amsterdams skolor

NL: Weedpasset skrotas men coffeshops blir gråzon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.