Nyheter

Statistik är inkörsporten till en modern och human narkotikapolitik

Centralförbudet för alkohol och narkotikaupplysning släpper idag data som visar att narkotikapriserna fallit som en sten det senaste tjugo åren. I en rapport baserad på enkäter som besvaras av polismyndigheter runtom i landet går det även att läsa om kokain som den nya populärdrogen. Landets polis ser även en ökning av RC-droger som t.ex. Bromo Dragon Fly eller amputeraren som den borde kallas.

Den här statistiken visar att klassisk svensk narkotikapolitik ligger på sin dödsbädd. Med hårda straff och noll tolerans påstås det att tuffa tag är det enda som fungerar om vi vill ha ett narkotikafritt samhälle. Självklart är det här nonsens och en utopi. Vi kan inte ta hand om våra tunga missbrukare, reglera narkotikapriserna eller stå emot internationella brottssyndikat. Med en legalisering, apotek och cannabiskaféer skulle vi däremot kunna kontrollera med klassiska instrument som skatter och licenser.

 

 

När kokain seglar upp som en populär och prisvärd drog så kan man fråga sig om cannabis även i fortsättningen kommer beskyllas för allt tyngre missbruk. Jag tänker så klart på gateway-teorin eller inkörsporten som länge använts för att smutskasta cannabis. Om vi förbiser det faktum att socker, nikotin eller alkohol egentligen är inkörsporten så kanske kokain i framtiden kommer att ta över tronen som knarkarnas nybörjardrog. Är det verkligen något vi vill främja?
Champagnesmuttande kokainister har precis som 95% av svenskarna gått på myterna om att cannabis är en pundardog som på något magiskt sätt skulle minska brukarens IQ.

Cannabis är en relativt ofarlig drog i jämförelse med de vanligaste legala och illegala drogerna i samhället. Den framkallar inget fysisk beroende som gör brukaren sjuk vid avvänjning. Cannabis är vanebildande men till skillnad från nikotin eller heroin är det är inte tal om någon kall kalkon eller fysiska symptom när skafferiet är tomt. Det mest omtalade riskerna med cannabis som cancer och schizofreni är inget bergsäkert som det finns solida bevis för. Risken för schizofreni handlar om vaga samband och troligen att dem som drabbas redan har anlag för kortslutning i hjärnan. När det gäller cancer handlar det om en global missuppfattning som nu håller på att vända till det motsatta. Cannabis kan i framtiden kanske användas mot cancer.

Legalize it!

Länkar

Pressmeddelande: Narkotikapriserna fortsatt låga i Sverige

Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988-2007

Mer om kokain: CANs rapporteringssystem om droger (CRD)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.