Nyheter

Statlig utredning sågar missbruksvården

Regeringens utredare riktar allvarlig kritik mot beroendevården i missbruksutredningen som idag överlämnades till ansvarig minister Maria Larsson.
Utredaren Gerhard Larsson har kommit fram till att reformer behövs och i pressmeddelandet finns det en hel del intressanta formuleringar. Förslagen i utredningen ”förutsätter att området prioriteras upp och att resurserna ökar”.

Krigiska intresseföreningar tillsamman med maktfullkomlig polis hävdar bestämt att vår narkotikapolitik är bäst i världen. Det här kan inte stämma med tanke på att endast 1 av 5 med beroendeproblematik kommer i kontakt med vården.

 

Gerhard Larssons idéer baseras på modernt tänkande som ger värdigheten tillbaka till missbrukare och kräver mer av vården. En rättssäker vård behövs vilket ska säkerställas med hjälp av lagstadgade och utvidgade skyldigheter, framförallt för landstingen som ska ta över från kommunerna.

Om det är något vi har knarkkrigarna att tacka för så är det:

”Personer med missbruksproblem har i praktiken en svagare ställning än flertalet andra patient- och klientgrupper.”

Eller:

”Den svenska vården är inte tillräckligt kvalificerad och diversifierad.”

Bra jobbat RNS! Adjö 12-stegsmonopolet som hänvisar till högre makter men inte kan uppvisa resultat!

En viktig del i utredningen är förstärkt vårdgaranti som alla andra med hälsoproblem har rätt till. Rätten att välja vårdgivare ges till beroendepatienten vilket innebär att dagens moralbyråkrater som styr över narkomaner kan komma att bli omoderna.

”En rad förslag läggs för att utveckla insatserna, bl.a. en kraftfull satsning på vård för barn och unga, regeländringar för att främja en mer likvärdig tillgång på läkemedelsbehandling och sprututbyte i hela landet,”

Skärp er Sossar i Göteborg och Moderater i Stockholm!

”Bättre kvalitet, kunskap och kompetens. Den svenska vården behöver bli mer kunskapsbaserad.”

Hej då Hassela!

Psykiatrins diskriminering eller snarare vårdvägran av patientgruppen med missbruk måste upphöra. Gerhard Larsson anser att tvångsvården är i starkt behov av reform:

”Moderniserad tvångsvård. Tvångsvården enligt LVM har allvarliga svagheter.”

Även snuten får en släng av sleven. Polisens omhändertagande (LOB) av 60 000 personer per år måste förändras och moderniseras. Utredaren föreslår att ansvar flyttas från polisen till landstingen när det gäller tillnyktring och medicinsk bedömning.

Allt detta kräver omfattande lagändringar som föreslås träda i kraft 2013. Som vanligt när det gäller utredningar så är det långt ifrån säkert att makthavare lyssnar och arbetar för förändringar. Säkerligen kommer vår kristdemokratiska Barn- & äldreminister förpassa förslagen till den mentala dokumentförstöraren men en sak kan vi vara säkra på i och med denna utredning.
Vården är en viktig del av narkotikapolitiken och om den suger så hårt som den gör idag så kan inte kampen mot narkotika vara framgångsrik.

Länkar:

Missbruksutredningen

Utredningen & den politiska processen

DN: ”Missbruksvården måste tas över av landstingen”

SVD: ”Landstingen bör vårda missbrukare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.