Svein Berg får cannabis mot sin ADHD (Foto: KillerBunnyTV.com)
Nyheter

Svein- ett norskt CB/Schengenfall

Svein Berg är en norsk 40-årig man med diagnosen ADHD. Han fick sin medicinska cannabis beslagtagen vid hemkomsten till Norge, men tullen tvingades i maj att återlämna medicinen till Svein, som fått den legalt utskriven av en holländsk läkare.
Man skulle kunna säga att detta är ett parallellfall till Joakim Hedström och hans kamp för att få tillgång till laglig cannabis i Sverige.

ADHD-diagnos
Anledningen till att Svein fick cannabisen utskriven i Nederländerna, är att han har diagnosticerats med ADHD och posttraumatiskt stressyndrom. Medicinsk cannabis har som bekant smärtstillande och rogivande effekt. Svein Berg föredrar klart att behandlas med medicinsk cannabis framför det gängse alternativen- lagliga amfetaminliknande preparat som Concerta och/eller Ritalina.

 -Om man på ett lagligt vis blivit föreskriven ett läkemedel på ett godkänt apotek inom Schengenområdet, så kan man fritt ta med sig det hem till Norge, säger sektionschefen Martin Bjerke på Läkemedelsverket till Dagbladet.

Filmteam dokumenterade
Det norska webb-TV-teamet Killerbunnytv.com åtföljde Svein på hans resa mot legal cannabis och dokumenterade vad som skedde i samband med införseln av den narkotikaklassade medicinen i Norge.

Redan 2011 hände något liknande i Norge och då fick patienten ut den Bedrocan (medicinsk godkänt cannabis) men Sveins fall har till skillnad fårn det första uppmärksammats i större utsträckning. Läs mer: Norge: Laglig import av cannabismedicin & Norge: Ok att föra in cannabismedicin.

En intressant sak är patienter som tar in cannabismedicin med hänvisning till Schengenavtalet endast får ta med sig en dos för 30 dagar. Juridiskt sett så borde ett importtillfälle vara tillräckligt för att långt senare ändå kunna hävda att man pga den importerade medicinen har cannabinoider i blodet vid tvångstest utfört av polisen. En dos på 30 dagar kan räcka långt om man är sparsam. 😉  

Länkar:

Her får Svein (40) tilbake marihuana fra norske tollere

Norsk forening for cannabinoidmedisin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.