Nyheter

Svensk narkotikapolitik står inför en förändring

Folkhälsoinstitutet har publicerat den syrliga rapporten Narkotikan i Sverige. Enligt DN så kan man i den läsa att svensk narkotikapolitik är ovetenskaplig. Vår ovanligt stränga lagstiftning om narkotika leder till att både problematiska och rekreationsbrukare snarare straffas istället för att erbjudas hjälp och vård. Svenskan skriver om att VÅGA och liknande hjärntvätt i skolan INTE fungerar. I USA så har det debatterats livligt om liknande projekt kanske till och med har motsatt effekt och väcker nyfikenhet.

 

 

I FHIs egen nyhet om rapporten så uttrycks det att den stränga och omhuldade svenska modellen inte lyckats stävja det tunga missbruket:

”Under 2007 registrerades 350 dödsfall i landet som narkotikarelaterade. Det kan jämföras med 182 dödsfall under 1995. Dödsfallen ökade under andra halvan av 1990-talet och stabiliserades efter millennieskiftet. Men under 2007 ökar antalet till sin hittills högsta registrerade nivå, något som kan tyda på att det tunga missbruket ökar.”

Sven Andréasson, avdelningschef vid Statens folkhälsoinstitut

Allt är inte guld och gröna skogar. Som vanligt i myndigheters information om narkotika angrips den stora massan rekreationsanvändare då en mindre del av dessa blir problematiska brukare. Vi straffar alltså dem som inte har problem för att hjälpa dem som har det. Det här samtidigt som vi inte lyckas speciellt bra med att hjälpa dem som faktiskt har problem. Hmmm!?!?

Ett till citat som visar på en klar felprioritering:

”– Utvecklingen oroar, vi tycks vara bra på att förebygga nyrekrytering till narkotika, men vi ser att skador bland dem som redan är inne i ett missbruk ökar, säger Sven Andréasson.”

I en annan del av det narkotikafria Sverige lär Björn Fries ha satt kaffet i vrångstrupen när det i fredags kom ut att Läkemdelsverket ska annonsera på den underjordiska hemsidan Flashback. Det handlar om en kampanj för att lyfta fram riskerna med apotekets avmonopolisering och privat handel av mediciner på internet. Kampanjen genomförs därför att en kvarts miljon svenskar utan recept har handlat mediciner på internet och 35% av oss kan tänka sig att göra det. Innan Björn Fries blev statens propagandachef för narkotikabekämpning vigde han ett par år av sitt liv till att mota bort Flashback från nätet eftersom nynazister huserade på företagets webbhotell.

Länkar:

DN: Ovetenskaplig drogpolitik i Sverige

SVD: Undervisning stoppar inte ungas drogmissbruk

FHIs nyhet och rapport

Dagens Media: Läkemedelsverket kampanjar mot piller på Flashback

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.