Nyheter

Svensk nolltolerans- Den stora lögnen

När populistiska sossar och moderater tävlar om att vara mest auktoritära så är fakta och resultat mindre viktigt. Det spelar ingen roll att Sverige enligt färsk BRÅ-statistik hamnar tvåa i Europaligan (bland jämförda länder) gällande dödsskjutningar, vilken beror på den organiserade brottsligheten. Eller att vi har flest narkotikarelaterade dödsfall, eller att vi ligger i toppen när det gäller anmälda narkotikabrott.

Vi talar om ett Sverige där regeringen nyligen valde att i ANDT-planen behålla det övergripande målet om ett samhälle fritt från narkotika. Där ansvarige minister Lena Hallengren resolut vägrar att utreda avkriminalisering, trots att det är norm i västvärlden, och att riksdag samt Folkhäsomyndigheten önskar just det. Istället pratar ansvariga ministrar om att ”knäcka gängen” vars huvudsakliga inkomster kommer från narkotikaförsäljning. I mångt och mycket en politisk situation som liknar den när politisk populism och tävlan ledde till barbarisk kriminalisering av narkotikakonsumtion i Sverige.
Andemeningen är att det nu är dags för ordning och reda, eller ännu mer ordning och reda kanske? Att mer kamp mot droger skulle kunna orsaka ÄNNU mer våld och död är något vi talar tyst om i Sverige.

Så när ska masspsykosen om nolltolerans mot narkotikan och i praktiken brukarna upphöra? Kanske om 10 år när Sverige möjligen skulle kunna vara narkotikafritt, för att låna tänket från Morgan Johansson. År 2002 sa han nämligen just precis så. Nej troligen går det snabbare än så och det oavsett hur populistiska vindarna blåser. Det är bara att se på debatten i media numera där kritiken mot svensk narkotikapolitik är vanligt förekommande och att beröringsskräcken håller på att släppa bland pragmatiska politiker.

Vad Sverige behöver är nolltolerans mot populistiska lögner om knark!

Länkar:

Sveriges dödsskjutningar i topp i Europa

Metastudie: Effect of drug law enforcement on drug market violence: a systematic review

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.